Kluski można przygotować na wiele różnych sposobów. Na polskich stołach zwykle goszczą kopytka albo leniwe. Ja częściej wybieram mniej pracochłonne rozwiązanie, czyli kluski na maślance. Nie muszę obierać i gotować ziemniaków ani mielić sera.
Jak zrobić kluski na maślance?
Aby przygotować błyskawiczne kluski na maślance, łączę ze sobą tylko trzy składniki, wrzucam niewielkie porcje masy na wrzącą wodę i czekam chwilę aż się ugotują. Pięć minut później mam gotowy pyszny i sycący obiad, który mogę podać z wieloma różnymi dodatkami.
Przepis: Błyskawiczne kluski na maślance
Te kluski świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie główne, ale również dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Musicie ich spróbować.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 35
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozbij jajko do osobnej miseczki i rozmąć je lekko widelcem. Przesiej mąkę przez sitko.
- Łączenie składnikówMąkę, rozmącone jajko i maślankę dobrze wymieszaj. Składniki muszą utworzyć jednolitą masę. Ciasto powinno być dość zwarte, gęste i lepiące.
- Gotowanie klusekNabieraj porcje ciasta łyżką i wrzucaj je na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj je do wypłynięcia przez około 5 minut.
Wskazówka: możesz zamienić klasyczną mąkę pszenną na mąkę owsianą czy orkiszową. Tego typu produkty mają zdecydowanie więcej błonnika, który odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Pobudza jelita do pracy, przyspiesza przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie absorbuje wodę i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu przedłuża uczucie sytości po posiłku.
Na zmianę mąki pszennej na owsianą lub orkiszową powinny zdecydować się przede wszystkim osoby dbające o linię, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Co ważne, zarówno mąka owsiana, jak i orkiszowa mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powodują nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Są więc dobrym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Z czym podawać błyskawiczne kluski na maślance?
Kluski na maślance są delikatne i niezbyt wyraziste w smaku. Dlatego świetnie komponują się z różnymi sosami, na przykład grzybowym, pomidorowym, czosnkowym czy jogurtowym. Możesz je też polać roztopionym masłem z dodatkiem ziół (rozmarynu, bazylii, szałwii itp.). Kluski doskonale sprawdzą się nie tylko jako samodzielne danie, ale też zamiennik klasycznych ziemniaków czy purée. Skradną serca wszystkich domowników już po pierwszym kęsie.
Czytaj też:
Ten makaron to świetny pomysł na szybki obiad. Wystarczy 20 minut i danie ląduje na talerzachCzytaj też:
Pyszne racuchy na maślance. Według przepisu mojej babci są wyjątkowo puszyste