Najgorszy moment na jedzenie pomidorów. Sprawdź, kiedy mogą zaszkodzić zdrowi

Dodano:
Pomidory Źródło: Pexels / PhotoMIX Company
Pomidory są uznawane za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Jednak nawet one mogą wywoływać negatywny wpływ na organizm, zwłaszcza gdy sięgamy po nie o konkretnej porze.

Pomidory są niezwykle cennym składnikiem codziennej diety. Dostarczają sporej dawki likopenu, a także mikroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi potasu, żelaza, magnezu, wapnia czy miedzi. Przeprowadzone badania dowodzą, że mogą odegrać istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym schorzeń o podłożu nowotworowym. Nie zawsze jednak pomidory pozytywnie działają na ludzki organizm. W pewnych okolicznościach mogą mu poważnie zaszkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej ich unikać i dlaczego.

Kiedy lepiej nie jeść pomidorów?

Eksperci radzą, by nie jeść pomidorów na czczo. Zawierają one bowiem kwasy, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i wywoływać wiele nieprzyjemnych objawów, takich jak na przykład zgaga, bóle brzucha, wzdęcia, mdłości czy uczucie pieczenia w przełyku. Dotyczy to zwłaszcza osób z wrażliwym układem pokarmowym. Co więcej, spożywanie przywołanych produktów „na pusty żołądek” nierzadko nasila objawy choroby wrzodowej czy refluksowej.

Warto zauważyć, że pomidory zawierają histaminę. Osoby z nietolerancją na ten związek nie powinny ich spożywać. Mogą bowiem wywołać negatywną reakcję ze strony organizmu i doprowadzić do wystąpienia wielu przykrych objawów. Chodzi między innymi o dolegliwości gastryczne, bóle i zawroty głowy, uderzenia gorąca, wahania nastroju, drażliwość, zaczerwienie i świąd skóry, pokrzywka czy zaburzenia rytmu serca.

W jakiej postaci pomidory są najzdrowsze?

Najlepiej na organizm działają pomidory w postaci koncentratu. To właśnie on zawiera bowiem najwięcej cennego likopenu – aż 25 mg w 100 gramach. Dla porównania ta sama porcja świeżych produktów dostarcza tylko 4 mg wskazanego przeciwutleniacza. Należy jednak pamiętać, by włączać do jadłospisu wyłącznie przetwory pomidorowe dobrej jakości, bez sztucznych barwników, aromatów, regulatorów kwasowości czy wzmacniaczy smaku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...