Jesienią jem tę sałatkę i nie tyję. Lekarka mówi, że wzmacnia też odporność
Jesienią częściej czujemy spadek energii. Jesteśmy też bardziej podatni na infekcje i chętniej sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Nie musi to jednak oznaczać rezygnacji ze zdrowych nawyków żywieniowych. Wręcz przeciwnie – to właśnie teraz warto wprowadzić do jadłospisu produkty, które jednocześnie wzmocnią odporność i pomogą utrzymać prawidłową masę ciała. Można z nich skomponować wiele różnych przysmaków. Doktor Magdalena Cubała poleca szczególnie jeden z nich. Ta prosta i pożywna sałatka świetnie smakuje i dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych.
Jak zrobić jesienną sałatkę na odporność i odchudzanie?
Przygotowanie tej przekąski należy zacząć od upieczenia buraków. Umyj warzywa, zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-60 minut. Potem je wystudź, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu, sięgnij po inne rozwiązanie – kup gotowane buraki, które nadają się do bezpośredniego użycia. Wystarczy otworzyć opakowanie i wymieszać warzywa z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, by sięgać po produkty wysokiej jakości bez konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.
Przepis: Sałatka z burakami i kozim serem
Świetnie smakuje i syci na długo.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 220-300 g upieczonych lub ugotowanych buraków
- 50 g miks sałat
- 80 g koziego sera
- 30 g orzechów włoskich
- 1 łyżka świeżych ziół (np. rozmarynu, kolendry i oregano)
- 2 łyżki pestek granatu
Na dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę. W osobnym naczyniu połącz składniki na dressing.
- Podawanie sałatkiPolej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
Dlaczego warto włączyć tę sałatkę do diety?
W tej niepozornej sałatce znajdziemy wiele cennych związków (m.in. polifenole, żelazo, kwas foliowy). Wykazują one działanie przeciwzapalne. Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego. Wspomagają funkcje detoksykacyjne wątroby. Dodają energii i poprawiają ogólną wydolność. Chronią komórki przed uszkodzeniem, spowalniają procesy starzenia i wzmacniają odporność. W dodatku kozi ser sprawia, że przekąska jest świetnym źródłem białka. Warto przypomnieć, że to między innymi właśnie ten składnik odpowiada za przedłużanie uczucia sytości po posiłku i usprawnianie przemiany materii i szybsze spalanie kalorii.