Jesienią każdego dnia piję ten koktajl od dietetyczki. Cukier mam pod kontrolą, a kilogramy znikają same

Dodano:
Koktajl w szklankach Źródło: Shutterstock / studioflara
Choć smakuje jak czekoladowy deser, to jednocześnie wspiera odchudzanie i syci na długie godziny. Ten jesienny koktajl jest hitem wśród dietetyków.

Jesień to czas, kiedy chętnie sięgamy po coś słodkiego. Krótsze dni i niższe temperatury sprzyjają spadkom energii. W efekcie częściej niż zwykle sięgamy po „pocieszające jedzenie”, na przykład ciastka, batoniki, drożdżówki itp. Niestety regularne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych zwiększa ryzyko rozwoju wielu kłopotów zdrowotnych, w tym insulinooporności, cukrzycy czy otyłości. Znana dietetyczka Michalina Mróz podsuwa rozwiązanie tego problemu. Jest nim gęsty, aksamitny napój, który smakuje jak deser, a stabilizuje poziom cukru we krwi, wspiera pracę jelit i ułatwia kontrolę wagi. „Nie pij tego koktajlu, jeśli wolisz popołudniową drzemkę zamiast stabilnej energii” – ostrzega ekspertka.

Jak zrobić jesienny koktajl przyjazny insulinie?

Przygotowanie napoju zajmuje nie więcej niż pięć minut. Wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do blendera i zmiksujesz na gładką masę. Możesz po niego sięgać w różnych porach dnia. Rano z powodzeniem zastąpi śniadanie, a po południu – uratuje przed podjadaniem i spadkiem energii. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina kremowe kakao z nutą śliwki albo shake czekoladowy.

Przepis: Jesienny koktajl przyjazny insulinie

Napój świetnie smakuje, stabilizuje poziom glukozy we krwi i wspomaga odchudzanie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
272 w każdej porcji

Składniki

  • 300 ml szklanki mleka 2% lub napoju roślinnego
  • 75 g naturalnego skyru
  • 3 śliwki
  • pół dojrzałego banana
  • 10 g kakao bez cukru
  • 20 g masła orzechowego
  • 10 g płatków owsianych górskich
  • 12 g nasion chia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUsuń pestki ze śliwek. Umyj i obierz banana ze skórki.
  2. Łączenie składnikówWrzuć wszystkie składniki do blendera, a następnie zmiksuj na gładką masę.
  3. Podawanie napojuPrzelej koktajl do szklanek i udekoruj wedle uznania.

Jak działa jesienny koktajl polecany przez dietetyczkę?

Sekret tego napoju tkwi w połączeniu białka, błonnika i tłuszczów nienasyconych. To „trio” stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Sprawia, że poziom cukru rośnie powoli. W efekcie zapobiega nagłym napadom głodu i ułatwia kontrolowanie masy ciała. Warto pamiętać, że śliwki oraz płatki owsiane to źródło błonnika, który naturalnie spowalnia wchłanianie cukru, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo i usprawnia przemianę materii. Poza tym zmniejsza ryzyko powstawania zaparć oraz innych dolegliwości gastrycznych. Podobnie działa białko zawarte w skyrze i mleku.

Z kolei masło orzechowe i nasiona chia dostarczają „zdrowych” tłuszczów, a te zapewniają solidny zastrzyk energii. Nie bez powodu w przepisie pojawia się również kakao i cynamon. Pierwszy z wymienionych produktów jest źródłem polifenoli zwiększających wrażliwość tkanek na insulinę, natomiast drugi – obniża indeks glikemiczny koktajlu.

Źródło: dietetykzpasji/Instagram
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...