Jesień to czas, kiedy chętnie sięgamy po coś słodkiego. Krótsze dni i niższe temperatury sprzyjają spadkom energii. W efekcie częściej niż zwykle sięgamy po „pocieszające jedzenie”, na przykład ciastka, batoniki, drożdżówki itp. Niestety regularne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych zwiększa ryzyko rozwoju wielu kłopotów zdrowotnych, w tym insulinooporności, cukrzycy czy otyłości. Znana dietetyczka Michalina Mróz podsuwa rozwiązanie tego problemu. Jest nim gęsty, aksamitny napój, który smakuje jak deser, a stabilizuje poziom cukru we krwi, wspiera pracę jelit i ułatwia kontrolę wagi. „Nie pij tego koktajlu, jeśli wolisz popołudniową drzemkę zamiast stabilnej energii” – ostrzega ekspertka.
Jak zrobić jesienny koktajl przyjazny insulinie?
Przygotowanie napoju zajmuje nie więcej niż pięć minut. Wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do blendera i zmiksujesz na gładką masę. Możesz po niego sięgać w różnych porach dnia. Rano z powodzeniem zastąpi śniadanie, a po południu – uratuje przed podjadaniem i spadkiem energii. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina kremowe kakao z nutą śliwki albo shake czekoladowy.
Przepis: Jesienny koktajl przyjazny insulinie
Napój świetnie smakuje, stabilizuje poziom glukozy we krwi i wspomaga odchudzanie.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 272 w każdej porcji
Składniki
- 300 ml szklanki mleka 2% lub napoju roślinnego
- 75 g naturalnego skyru
- 3 śliwki
- pół dojrzałego banana
- 10 g kakao bez cukru
- 20 g masła orzechowego
- 10 g płatków owsianych górskich
- 12 g nasion chia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUsuń pestki ze śliwek. Umyj i obierz banana ze skórki.
- Łączenie składnikówWrzuć wszystkie składniki do blendera, a następnie zmiksuj na gładką masę.
- Podawanie napojuPrzelej koktajl do szklanek i udekoruj wedle uznania.
Jak działa jesienny koktajl polecany przez dietetyczkę?
Sekret tego napoju tkwi w połączeniu białka, błonnika i tłuszczów nienasyconych. To „trio” stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Sprawia, że poziom cukru rośnie powoli. W efekcie zapobiega nagłym napadom głodu i ułatwia kontrolowanie masy ciała. Warto pamiętać, że śliwki oraz płatki owsiane to źródło błonnika, który naturalnie spowalnia wchłanianie cukru, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo i usprawnia przemianę materii. Poza tym zmniejsza ryzyko powstawania zaparć oraz innych dolegliwości gastrycznych. Podobnie działa białko zawarte w skyrze i mleku.
Z kolei masło orzechowe i nasiona chia dostarczają „zdrowych” tłuszczów, a te zapewniają solidny zastrzyk energii. Nie bez powodu w przepisie pojawia się również kakao i cynamon. Pierwszy z wymienionych produktów jest źródłem polifenoli zwiększających wrażliwość tkanek na insulinę, natomiast drugi – obniża indeks glikemiczny koktajlu.
Czytaj też:
Dietetyczka: ten słodki przysmak każdy powinien mieć w kuchni. Jedz go bez wyrzutów sumieniaCzytaj też:
Dietetyczka ostrzega: tych jesiennych produktów z Biedronki lepiej nie kupuj. Jeden z nich to góra cukru