Kurkumina
Jest aktywnym składnikiem kurkumy i jak wykazały liczne badania – ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę przy wielu schorzeniach.
Spirulina
Spirulina jest rodzajem niebieskozielonych alg o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Łagodzi stan zapalny, spowalnia procesy starzenia i może wzmacniać układ odpornościowy. Jest też doskonałym źródłem składników odżywczych i białka, dlatego jest zaliczana do superżywności.
Witamina C
Jeden z najsilniejszych antyoksydantów – walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się organizmu i uszkodzenia komórek. Pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran i ułatwia wchłanianie żelaza, co zapobiega anemii.
Witamina D
Wspiera układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na kości, stawy i zęby. Umożliwia wchłanianie fosforu i wapnia. Jej suplementacja jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Witaminę D zawierają: łosoś, sardynki, wzbogacone mleko krowie, żółtka jaja.
Preparaty ziołowe
Mogą być pomocne w zapobieganiu stanom zapalnym. Wynika to z działania antyoksydacyjnego przypisywanego flawonoidom i antocyjanom obecnym w owocach głogu, aronii i żurawiny oraz witaminie C znajdującej się m.in. w owocach rokitnika, aceroli i czarnej porzeczki. Owoc jarzębiny łagodzi stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego. Liść pokrzywy pomaga w leczeniu chorób dróg moczowych. Kora z wierzby ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i ściągające.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Wspomagają odpowiedź układu odpornościowego na patogeny. Wzmacniają błony śluzowe, dzięki czemu mogą one skuteczniej radzić sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy z kilku powodów – mogą powodować znaczną redukcję trójglicerydów i podwyższać poziom cholesterolu HDL. Zapobiegają twardnieniu tętnic, a ponadto zmniejszają wytwarzanie niektórych substancji uwalnianych podczas reakcji zapalnej.
Czytaj też:
Niebezpieczny stan zapalny