Jeśli regularnie kichasz po jedzeniu, możesz zastanawiać się, jak coś w żołądku może podrażnić nos. Tymczasem spożywanie niektórych rodzajów żywności lub bardzo dużych posiłków może powodować podrażnienie nosa. Zaskakujące, prawda? Kiedy jesteśmy na coś uczuleni, dany czynnik może powodować nieżyt nosa – określenie to mówi o zapaleniu błony śluzowej nosa. Zapalenie prowadzi do kichania, duszności i kataru. Nieżyt nosa jest często dzielony na alergiczny i niealergiczny. Diagnoza zależy od tego, czy faktycznie przyczyną jest uczulenie, bo wcale nie musi tak być.
Nieżyt nosa a konkretne produkty spożywcze
Zapalenie błony śluzowej nosa jest rodzajem niealergicznego zapalenia błony śluzowej, spowodowanym jedzeniem niektórych potraw, zwykle ostrych lub gorących. Picie alkoholu może również powodować zaostrzenie nieżytu nosa.
Typowe pokarmy, które wywołują nieżyt nosa, to:
-
gorące zupy,
-
wasabi,
-
ostre papryczki,
-
curry,
-
chrzan.
Zapewne teraz przypominasz sobie, jak po zjedzeniu którejś z tych rzeczy męczył się katar i zdarzało ci się kichać?
Podczas gdy zapalenie błony śluzowej nosa jest zwykle związane z gorącymi lub pikantnymi potrawami, inne rodzaje żywności mogą powodować objawy u niektórych osób.
Nie ma lekarstwa na nieżyt nosa. Zazwyczaj nie powoduje żadnych problemów zdrowotnych. Jeśli kichanie staje się problemem, spróbuj prowadzić dziennik żywności i zanotuj, które pokarmy powodują kichanie. Unikanie tych pokarmów może pomóc uniknąć kichania po jedzeniu w przyszłości. Tym sposobem możesz także dowiedzieć się, że jesteś na coś uczulony.
Sprawdź, dlaczego nie wolno powstrzymywać kichnięcia:
Czytaj też:
Dlaczego nie wolno powstrzymywać kichnięcia i jak zredukować rozprzestrzenianie się wirusów?