Kucharz Piotr Kucharski zdradził przepisy na jesienne potrawy jednogarnkowe. W kuchni przygotował dania takie, jak: dal z chlebkami roti, ragù z makaronem, makaron Cavatelli oraz bezmięsny bigos.
Zalety dań jednogarnkowych
Uwielbiają je przede wszystkim osoby, które nie mają zbyt wiele czasu, a także ci, którzy mają... niewiele miejsca w kuchni i garnków. Dania te na ogół przygotowuje się łatwo i szybko. Są smaczne dzięki połączenie różnych smaków i niezwykle sycące. Niektórzy śmieją się, że dania jednogarnkowe są tzw. „podsumowaniem tygodnia”, ponieważ często składają się z przeróżnych resztek. Kluczowe jest więc odpowiednie doprawienie potrawy, a wtedy na pewno uda się połączyć nawet najdziwniejsze produkty.
Dania jednogarnkowe doskonale nadaja się na lunch w pracy, ponieważ można podgrzać je w jednym naczyniu. Mogą też stanowić dobrą propozycję na kolację, gdy wpadamy do domu późnym wieczorem i nie chce nam się stać przy kuchni. Danie jednogarnkowe wystarczy odgrzać i gotowe.
Jesz za dużo słodyczy?
Czytaj też:
Cukrowy detoks. Jak zerwać ze słodyczami?