W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan zdradził przepis na idealny krupnik, który pokochają nawet dzieci. Jakie jeszcze dania przygotował?
Dlaczego chętniej sięgamy po zupy, gdy jesteśmy chorzy?
Już w XII wieku lekarze zalecali rosół – zwany „żydowską penicyliną” – do walki z przeziębieniem. Współczesna nauka odkryła, że ich instynkty były w dużej mierze słuszne i mogą być kojące oraz wykazywać działanie przeciwzapalne przy przeziębieniu.
Ciepłe zupy spełniają sprawdzają się w czasie choroby z kilku powodów. Przede wszystkim zapewniają organizmowi dużą ilość składników odżywczych, podanych w łatwo przyswajalnej formie. Po drugie sprzyjają nawodnieniu organizmu, co jest szczególnie ważne, gdy zmagamy się z infekcją. A ponadto działają kojąco na nasze zdrowie psychiczne, ponieważ kojarzą nam się z ciepłem domowego ogniska. Przepisy na zupy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i właściwie się nie zmieniają. Zapewne większość z nas w dzieciństwo jadła w chorobie zupy (w tym głównie rosół), przygotowane przez mamę lub babcię.
Czytaj też:
Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski