Przyrządzanie posiłków w domu weszło nam w krew i chociaż jest bardzo rozsądne, możemy nieumyślnie popełniać błędy. Zaliczamy do nich m.in. niemycie warzyw i nadużywanie soli w kuchni.
Pandemia COVID-19 zmusiła wszystkich do pozostania w domu i przyrządzania posiłków samodzielnie. Jeśli wcześniej nie byłeś zbyt dobrze zaznajomiony ze swoją kuchnią, na pewno teraz dobrze ją poznasz. Jeśli chcesz mieć pewność, że gotujesz wszystkie te potrawy w zdrowy sposób, poznaj najczęściej popełniane błędy w kuchni.
- Nie myjesz rąk. Teraz bardziej niż kiedykolwiek konieczne jest mycie rąk i bardzo ważne jest, aby to zrobić przed rozpoczęciem pracy z jakimkolwiek jedzeniem. „Mycie rąk jest najważniejszym sposobem zapobiegania rozprzestrzenianiu się szkodliwych zarazków, które mogą powodować choroby/ Mycie rąk przez 20 sekund zapewnia, że zarazki zostaną spłukane do kanalizacj” - powiedziała dr Lynette Charity ze stowarzyszenia Medicare.
- Nie myjesz świeżych produktów. Pamiętaj, aby umyć wszystkie świeże owoce lub warzywa kupione przed rozpoczęciem gotowania, lub przed jedzeniem. Jest to szczególnie ważne w przypadku surowych produktów, których w żaden sposób nie podgrzewasz. Należy zdezynfekować wszystko przed użyciem.
-
Nie przechowujesz właściwie resztek. Podczas pandemii naprawdę nie chcesz skończyć chorobą z powodu zatrucia pokarmowego. Dlatego nie pozostawiaj gotowanych posiłków na blacie dłużej niż dwie godziny po ich ugotowaniu, aby zapobiec rozwojowi szkodliwych bakterii. Umieść jedzenie w lodówce i zjedz posiłki w ciągu trzech do czterech dni.
-
Stosujesz za dużo soli. Nie jest tak trudno dać się ponieść dodaniu soli praktycznie do każdej potrawy. Ale teraz, gdy gotujesz prawdopodobnie dla całej rodziny, kontroluj jej spożycie. Badania opublikowane w Journal of American College of Cardiology wykazały, że typowy amerykański dorosły człowiek spożywa tak dużą ilość soli dziennie, że naraża się na choroby serca.
- Wszystko smażysz. Smażenie potraw jest łatwym sposobem na przygotowanie potrawy i jest niezwykle wygodne. Chociaż można sobie na to pozwolić od czasu do czasu, nie smaż każdego posiłku w ciągu dnia. Zamiast tego spróbuj gotowania na parze lub pieczenia jako zdrowszej alternatywy.
Czytaj też:
Te warzywa spożywaj jednocześnie. Uzyskasz maksimum smaku i wartości odżywczych
Źródło: Eat This