Skupienie się, zwłaszcza w czasach pracy i nauki zdalnej, nie jest łatwe, ponieważ coś bez przerwy się naokoło dzieje: dzieci dokazują, obiad czeka na zrobienie, a szef na wykonanie zadania. Oprócz tego trzeba też czasem pojechać na zakupy, posprzątać – od nadmiaru wrażeń można o nich pozapominać, trudniej też się skoncentrować na jednym zadaniu. Jeśli ten brak koncentracji i problemy z pamięcią są bardzo dojmujące – warto udać się do lekarza. Gdy są tylko przejściowe i zdarzają się w różnych odstępach czasu – dobrze sobie pomóc dietą. Czym konkretnie? O tym napisała w swoim poście na Instagramie Agnieszka Pocztarska, prowadząca profil Czytamy Etykiety.
5 przekąsek na lepszą pamięć i koncentrację
Ekspertka zaznacza, że paliwem dla mózgu jest glukoza, dlatego warto zadbać również o to, by w menu znalazły się produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym, bo to one zapewnią stały i zdrowy jej dopływ do mózgu.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są najczęściej polecane na dobrą pamięć. Nic dziwnego – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy C i E.
Tłuste ryby
Agnieszka Pocztarska wymienia m. in. łososia i śledzia – ryby te stanowią z kolei źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA oraz selenu i cynku.
Siemię lniane
To kolejne źródło kwasów: tym tłuszczowych razem omega-3, ale również lecytyny, cynku, żelaza, witamin z grupy B i magnezu.
Gorzka czekolada
Stanowi źródło magnezu, fosforu, L-teaniny, która ma działanie relaksujące oraz witamin i pirazyny, podnoszącej sprawność intelektualną.
Dynia i pestki dyni
Agnieszka Pocztarska wśród produktów, po które warto sięgnąć na lepszą pamięć wymienia również dynię i pestki dyni. Zawiera ona magnez, cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
instagramCzytaj też:
Czujesz, że dopadł cię regres mentalny? Oto 9 sposobów, byś stał się mądrzejszy. Potwierdzone naukowo!