Jak wyobrażasz sobie produkcję sera? To z pewnością skomplikowane procesy fermentacyjne w dużej fabryce. Jednak jeśli chodzi o wegański ser z orzechów nerkowca, potrzebujesz jedynie robota kuchennego. Oczywiście jest to tylko roślinny zamiennik zwykłego sera, jednak w czasie kiedy coraz więcej osób rezygnuje z nabiału, wydaje się on być strzałem w 10.
Dlaczego orzechy nerkowca?
Te bogate w białko orzechy można zamienić w wyjątkowo gładką, przypominającą serek pastę, którą możesz doprawić dowolnym smakiem. Orzechy nerkowca są wypełnione zdrowymi tłuszczami, mnóstwem białka oraz witaminami i minerałami. Wiele osób spożywa je jako przekąskę, jednak warto stworzyć z nich coś więcej. Na przykład wegański ser z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy i soli.
Przepis na ser nerkowca z czosnkiem
Składniki:
- 1 szklanka (130g) surowych orzechów nerkowca
- 1-2 łyżki drożdży odżywczych
- sok z ½ cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (alternatywnie mleko migdałowe lub woda)
- 4-6 prażonych ząbków czosnku lub 1 łyżeczka sproszkowanego
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc.
- Upraż ząbki czosnku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
- Odcedź orzechy, włóż do robota kuchennego i zmiksuj z resztą składników na gładką masę.
- Aby uzyskać najlepszy smak, schłódź przed podaniem.
-
Podawaj z chlebem, świeżymi warzywami lub pitą.
Smacznego!
Czytaj też:
Frytki z batatów – przepis na zdrowszą odmianę popularnej przekąski