Produkty spożywcze, których nie powinno zabraknąć w diecie 40-latka

Dodano:
Mężczyzna w pracy Źródło: Fotolia / .shock
Przez całe życie powinniśmy bacznie uważać na to, co jemy i stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania. Jednak nasz organizm, na pewnych etapach, zwiększa zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Osoby po 40. roku życia powinny częściej sięgać po produkty, które spowalniają procesy starzenia.

40-te urodziny są dla wielu osób przełomowym momentem w życiu. To czas wielu istotnych zmian w życiu i niekiedy pierwszych objawów problemów ze zdrowiem. To też moment, kiedy po raz pierwszy zdajemy sobie sprawę z mijającego czasu i zauważamy u siebie oznaki starzenia w postaci zmarszczek, siwych włosów, zwolnionego metabolizmu, przyrostu masy ciała.

Dlatego też osoby po 40. roku życia powinny nieco zmodyfikować swoją dietę, częściej sięgać po produkty, które pomagają zatrzymać młodość i regularnie wykonywać badania profilaktyczne. Włączenie niektórych produktów do diety pomoże sercu, mózgowi i skórze pozostać tak zdrowymi, jak to możliwe.

Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie 40-latka.

Szpinak

Jedną z witamin, o której rzadko słyszymy, jest witamina K, która poprawia gęstość i siłę kości. Zielone liście, takie jak szpinak, są głównym źródłem witaminy K. Jej niedobór może objawiać się problemami z krwawieniem nawet po niewielkich urazach oraz łatwością powstawania siniaków, ponieważ witamina K wpływa na procesy krzepnięcia krwi.

Białko

Ponieważ metabolizm zwalnia z wiekiem, ważne jest, aby jeść produkty bogate w białko. Dzięki temu można chronić masę mięśniową i zapobiec niepotrzebnemu przybieraniu na wadze. Jajka, kurczak bez skóry i dziki łosoś to doskonałe źródła białka, które są łatwe do kupienia i wprowadzenia do codziennego menu.

Jagody

Są bogate w witaminy A i C, a także przeciwutleniacz zwany antocyjanem. To właśnie on nadaje jagodom ich głęboki, piękny niebieski kolor. Te silne przeciwutleniacze mogą pomóc chronić skórę przed uszkodzeniem przez słońce, stres i inne zanieczyszczenia poprzez moderowanie reakcji zapalnej i zapobieganie utracie kolagenu.

Granaty

W medycynie naturalnej są cenione od wieków. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i różnorodnych silnych przeciwutleniaczy, granaty mogą chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejszać poziom stanów zapalnych w naszym organizmie.

Brokuły

Bogaty w witaminy A, C i K brokuł jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem wypełnionym substancjami fitochemicznymi. Dzięki temu chroni organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Brokuły zawierają również luteinę i zeaksantynę, które pomagają zapobiegać powstawaniu zaćmy w oczach.

Awokado

Jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na organizm i pomagają kontrolować poziom złego cholesterolu we krwi. Niestety jest też kaloryczne, dlatego należy spożywać awokado z umiarem.

Woda

Nasz organizm w większości składa się z wody. Jest ona niezbędna do prawidłowej pracy wszystkich komórek, tkanek i organów. Odwodnienie ma fatalny wpływ na organizm. Ale nie tylko to jest ważne. Odpowiednie nawodnienie organizmu przyspiesza metabolizm, pozwala wypłukać toksyny z organizmu i odmłodzić skórę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...