Cudowne właściwości kalafiora
Kalafior jest popularnym, choć niedocenianym warzywem. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, a sam w sobie ma raczej nijaki smak. Pewnie dlatego większość osób dodaje do niego zasmażkę z bułki tartej lub mąki. Jednak kalafior to wyjątkowo zdrowe warzywo, które jest znaczącym źródłem składników odżywczych. Z całą pewnością zasługuje na miano „superfoods”. Kalafior zawiera także unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym chorób serca i raka.
Ponadto kalafior jest wyjątkowo tani, można go łatwo przechowywać, ma szerokie zastosowanie i bardzo szybko się gotuje. Jest niskokaloryczny i sycący, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w diecie odchudzającej. Kalafior jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, zawierającym niemal wszystkie witaminy i minerały, których potrzebujesz.
Czego chcieć więcej?
Kalafior – właściwości
-
Sprzyja odchudzaniu i usprawnia metabolizm. W jednej filiżance kalafiora są 3 gramy błonnika, co stanowi 10 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć zbędne złogi z jelit. Badania wykazują, że dieta bogata w warzywa bogate w błonnik, jak kalafior, wiąże się z mniejszym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, raka i cukrzycy. Kalafior, dzięki dużej zawartości sycącego błonnika, może automatycznie zmniejszyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia, co jest ważnym czynnikiem kontroli masy ciała.
-
Chroni przed wolnymi rodnikami. Kalafior jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany, dwie grupy przeciwutleniaczy, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych.
-
Wspiera pracę mózgu. Kalafior jest bogaty w cholinę, substancji, której wielu ludziom brakuje. Jest zaangażowana w wiele procesów zachodzących w organizmie i działa zapobiegając kilku chorobom.
-
Może hamować rozwój raka. Sulforafan jest szczególnie pomocny w hamowaniu rozwoju raka poprzez hamowanie enzymów zaangażowanych w rozwój nowotworów. Może również przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i utrzymania zdrowych tętnic.
-
Może być ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. Kalafior może zastąpić zboża i rośliny strączkowe w wielu przepisach, co jest świetnym sposobem na zjedzenie większej ilości warzyw lub stosowanie diety niskowęglowodanowej.
Istnieje wiele sposobów na dodanie kalafiora do diety. Może być spożywany na ciepło lub na surowo i stanowi doskonały dodatek do niemal każdego dania.