Colostrum – na co pomaga bydlęca siara?
Gościem w popularnej kawalerce Łukasza Jakóbiaka był Jakub Mauricz. Dietetyk wyjaśnił czym jest colostrum i w czym może nam pomóc. – Jest świetnym elementem, który pełni funkcje probiotyczną dla bifidów, czyli potrafi odbudować dla nas najważniejsze bakterie probiotyczne. Codziennie tracimy je ze stresem – powiedział. Co jeszcze zdradził na ten temat specjalista? Dlaczego często korzystają z tego sportowcy?
Siara bydlęca
Siara bydlęca to mleczny płyn, który pochodzi z piersi krów przez kilka pierwszych dni po porodzie, zanim pojawi się prawdziwe mleko. Zawiera białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, minerały i określone rodzaje białek zwanych przeciwciałami, które zwalczają czynniki chorobotwórcze, takie jak bakterie i wirusy. Poziomy przeciwciał w siarze bydlęcej mogą być 100 razy wyższe niż poziomy w zwykłym mleku krowim.
Ludzie pierwotnie zainteresowali się siarą bydlęcą z powodu wysokiego poziomu przeciwciał. Uważali, że przeciwciała mogą zapobiegać infekcjom u ludzi.
Niektórzy sportowcy przyjmują siarę bydlęcą doustnie, aby spalać tłuszcz, budować chude mięśnie, zwiększać wytrzymałość i witalność oraz poprawiać wyniki sportowe. Siara bydlęca nie znajduje się na liście zakazanych leków Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego.
Siara bydlęca jest również przyjmowana doustnie w celu wzmocnienia układu odpornościowego, leczenia ran, naprawy uszkodzeń układu nerwowego, poprawy nastroju i samopoczucia, spowolnienia i cofania starzenia oraz jako środek do zabijania bakterii i grzybów.