Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Swój przepis zdradza Piotr Kucharski

Dodano:
Kiszone ogórki Źródło: Pixabay / skyradar
Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit pozwala składnikom odżywczym lepiej się wchłaniać. Dzięki temu sprawniejsza jest praca całego organizmu. Dlatego warto regularnie sięgać po kiszonki.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski pokazał jak wzbogacić swoje codzienne menu dzięki kiszonkom. Zrobił m.in. pikantną surówkę z kiszonej kapusty, placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i zupę ogórkową. W którym momencie gotowania należy dodać ogórki kiszone do zupy?

Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, a więc i na układ odpornościowy i nastrój. Ponadto są niskokaloryczne, więc stanowią doskonały element zdrowej diety odchudzającej. Ogórki kiszone możemy jeść solo w postaci przekąski, ale też dodawać je do surówek, sałatek, kanapek. Rewelacyjnie smakują też w zupie. Kto nie lubi ogórkowej?

Chociaż po ogórki kiszone sięgamy chętnie, tak już wodę, w której się znajdowały, wylewamy do zlewu. Traktujemy ją jak zbędny odpad. Podobnie jest z wodą po gotowaniu makaronu. Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że woda po ogórkach kiszonych jest bardzo cenna – ma silne właściwości prozdrowotne.

Regularne popijanie wody po ogórkach działa podobnie jak same ogórki. Pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, wzmacniając odporność organizmu. Może to być więc jeden z elementów wzmacniających budowanie odporności. Woda sprawdzi się także przy łagodzeniu kaszlu i chrypki.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...