Najlepsze sylwestrowe przekąski dla wegan. 3 smakowite propozycje
Zaprosiłeś znajomych, którzy nie jedzą mięsa? A może sam preferujesz dietę roślinną? W takim razie z pewnością zastanawiasz się, co położyć na stół w sylwestra. Warunek: muszą smakować wszystkim, nawet mięsożercom!
Pomysły na wegańskie przekąski sylwestrowe
Wychodząc na przeciw corocznym poszukiwaczom wegańskich przekąsek sylwestrowych, prezentujemy 3 pomysły na smakowite dania. Można podawać je zarówno na przystawkę, jak i przekąskę między posiłkami. Są smaczne, zdrowe i mają mnóstwo składników odżywczych ze względu na dużą ilość warzyw. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, czym zastawić wegański stół – oto idealne propozycje na sylwestra.
1. Pikantne nadziewane bakłażany
Składniki:
- 2 bakłażany
- garść płatków migdałów
- garść świeżej mięty
- garść świeżej kolendry
- sól
Farsz:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebula
- 200 g mielonej soi
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminku mielonego
Do sosu tahini:
- 100 g tahini
- 1 łyżka suszonej mięty
- 100 ml wody
- 1 cytryna
- Sól
Przygotowanie:
Przekrój bakłażany na pół wzdłuż i ułóż je miąższem do góry na blasze do pieczenia. Posyp solą. Ustaw program na grill i włóż na około 13-15 minut. W międzyczasie ugotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wsyp na patelnię. Podsmażaj przez 4 minuty do miękkości. Wyjmij mieloną soję z opakowania. Odcedź, wyciskając grzbietem łyżki, aby usunąć nadmiar wody. Do cebuli dodaj soję i mielone przyprawy. Podgotuj całość, aż uzyska złoty kolor. Zrób dressing: Wymieszaj w misce tahini, miętę i wodę. Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Posmakuj i dopraw do smaku odrobiną soli.
Wyjmij blachę z piekarnika i przenieś bakłażany na tacę lub talerz. Przełóż płatki migdałów na blachę i bardzo krótko opiecz pod grillem. Przełóż ugotowany farsz na bakłażany. Skrop dressingiem tahini. Posyp ziołami i prażonymi migdałami w płatkach.
2. Pasta guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- pół łyżeczki soli
- suszony czosnek
- pół posiekanej cebuli
- kolendra
Przygotowanie:
Awokado przetnij na pół i wydrążamy miąższ. Do miąższu awokado dodaj sok z limonki lub cytryny. Posyp solą, posiekaną cebulką, czosnkiem i kolendrą. Całość zagnieć widelcem. Podaj z nachosami lub tortillą i warzywami.
3. Wegański makaron z serem
Składniki:
- 300g makaronu
- 750ml mleka roślinnego
- 50g orzechów nerkowca
Sos:
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 40g mąki
- 100g sera wegańskiego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
Na wierzch:
- 50g bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron w wersji al dente. W międzyczasie przygotuj mieszankę z mlekiem orzechowym: Do rondla wlej mleko migdałowe oraz orzechy nerkowca i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Przełóż mieszaninę do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Zrób sos: Ustaw patelnię na średnim ogniu i dodaj oliwę. Czosnek obierz i zetrzyj prosto na patelnię. Gotuj przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Wsyp mąkę na patelnię i ubijaj, aż połączy się z olejem czosnkowym, tworząc pastę. Gotuj przez 1 minutę. Zmniejsz ogień. Powoli wlej trochę mieszanki mleka orzechowego i wymieszaj do całkowitego połączenia. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Zetrzyj ser wegański. Dodaj na patelnię wegańskie drożdże, musztardę i ser. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź ugotowany makaron. Zdejmij patelnię z sosem z ognia i dodaj odsączony makaron. Wymieszaj, aby obtoczyć makaron w sosie.
Do miski wsyp bułkę tartą, oliwę z oliwek oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i polej makaron.
Smacznego!