Puszyste pancakes na weekendowe śniadanie – przepis Magdy Gessler
Do przygotowania pankejków będą ci potrzebne wyłącznie łatwo dostępne produkty. Placuszki przygotujesz w dosłownie kilkanaście minut (plus 30 minut na wyrośnięcie ciasta), a z podanego przepisu wyjdzie ci porcja dla około 4-5 osób.
Przepis Magdy Gessler na puszyste pancakes
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 3 szklanki maślanki
 - 4 jajka
 - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 2 łyżki miodu
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
 - ekstrakt waniliowy
 - masło klarowane (do smażenia)
 
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsyp do wysokiego naczynia i dokładnie wymieszaj. Następni wbij do osobnej miseczki jajka i starannie je roztrzep. Potem tak przygotowane jajka oraz olej, maślankę i miód dodaj do suchych składników.
Całość wymieszaj, najlepiej użyj do tego miksera, ale możesz również skorzystać z pomocy łyżki – masa nie musi być idealnie bez grudek. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby wyrosło. Następnie weź małą patelnię, rozgrzej na niej masło, a potem wylej na nie chochlą porcją ciasta, większą niż na naleśniki. Usmaż na złocisty kolor z obu stron.
Podaj z dowolnymi dodatkami: syropem daktylowym, klonowym, owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.