Które owoce i warzywa przechowywać w lodówce, a które poza nią? Ekspertka wyjaśnia

Dodano:
Owoce i warzywa Źródło: Pixabay / Engin_Akyurt
Agnieszka Pocztarska prowadzi na Instagramie profil Czytamy Etykiety. W jednym z najnowszych postów napisała, które z warzyw i owoców należy przechowywać w lodówce, a które wręcz przeciwnie.

Prawidłowe przechowywanie żywności pozwala na to, by dłużej zachowała ona świeżość i się nie zmarnowała. Często jednak, w przypadku owoców i warzyw, umieszczamy w lodówce produkty, które wcale nie muszą się tam znaleźć i na odwrót. Agnieszka Pocztarska stworzyła więc krótkie listy-ściągi, wyjaśniające co gdzie przechowywać.

Jakie owoce przechowywać w lodówce?

Wśród owoców, które warto umieścić w lodówce są:

  • czereśnie
  • jagody
  • poziomki
  • śliwki
  • jeżyny
  • maliny
  • truskawki
  • winogrona

Jakie warzywa przechowywać w lodówce?

  • brokuły
  • brukselkę
  • kalafior
  • marchew
  • kapustę
  • rzodkiewkę sałatę

Których owoców nie przechowywać w lodówce?

  • ananasa
  • bananów
  • awokado
  • brzoskwiń
  • cytryn
  • jabłek
  • gruszek
  • kiwi
  • mango
  • papai
  • pomarańczy

Których warzyw nie przechowywać w lodówce?

  • cebuli
  • cukinii
  • dyni
  • czosnku
  • pomidorów
  • ogórków
  • ziemniaków

Warto też pamiętać o zasadzie, by nie kupować więcej żywności niż tak naprawdę jest potrzebne, ponieważ wtedy nic się nie będzie marnować. Pamiętaj również, by obitych warzyw i owoców nie przetrzymywać razem z nieuszkodzonymi produktami, a owoce nietrwałe, jak truskawki i maliny, myj dopiero po wyjęciu z lodówki.

Źródło: Instagram / Czytamy Etykiety
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...