Bezglutenowy przepis na pieczone jabłka z cynamonem – lepsze niż szarlotka!

Dodano:
Pieczone jabłka Źródło: Shutterstock / Yevgeniya Shal
Zgłodniałeś? Zamiast szukać wymyślnych receptur na małe co nieco, skorzystaj z najprostszego i najsmaczniejszego rozwiązania. Obłędnie pyszne jabłka z odrobiną aromatycznego cynamonu mogą zasmakować ci bardziej niż tradycyjna szarlotka. Jak je zrobić?

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie – brzmi popularne w krajach anglojęzycznych przysłowie. Wiele w nim prawdy, ponieważ owoc ten jak żaden inny jest w stanie doskonale wpływać na cały nasz organizm chroniąc nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi – od cukrzycy typu 2 po miażdżycę lub raka jelita grubego.

Na dodatek – jak twierdzi American Cancer Society – jabłka mogą nawet o 10 proc. wydłużyć nasze życie, jeśli tylko spożywamy je regularnie i z umiarem.

Jabłko – najzdrowszy i całkiem bezglutenowy deser. Jakie ma właściwości?

Przyspieszają metabolizm, mają sporo błonnika i przeciwdziałają zaparciom. Zawierają sporo witaminy C, E, K i witamin z grupy B. Sprawiają też, że szybko stajemy się syci, mają dobry wpływ na układ pokarmowy.

Obniżają poziom złego cholesterolu, a także chronią przed udarem, zawałem, a na nasze naczynia krwionośne działają podobnie jak... statyny. Można je traktować jak naturalny lek – zwłaszcza w połączeniu z obniżającym poziom cukru we krwi cynamonem.

Pieczone jabłka z cynamonem à la „szarlotka”

Przepis: Pieczone jabłka z cynamonem

Jak bez zbędnego wysiłku przygotować z nich zdrowy deser bez glutenu? Oto najprostszy przepis na błyskawiczną „szarlotkę” z samymi jabłkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
90

Składniki

  • 2-3 jabłka pokrojone na części (można je obrać, jeśli nie lubimy skórki)
  • świeży sok z wyciśniętej cytryny
  • olej kokosowy
  • cynamon 1-2 łyżki
  • cukier kokosowy (można zastąpić stewią lub erytrytolem bądź w ogóle pominąć)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina startego imbiru do smaku
  • opcjonalnie skrobia ziemniaczana do zagęszczenia konsystencji
  • sok jabłkowy do polania na wierzch
  • szczypta dobrej jakości soli do wydobycia głębi smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekZaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je na drobne plasterki (możemy usunąć skórkę, jeśli chcemy – lepiej jednak ją zostawić, bo zawiera m.in. chrom, który pełni ważną rolę w działaniu insuliny).
  2. Przygotowanie do pieczeniaOwoce wykładamy na ceramicznym naczyniu, a potem po kolei dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
  3. PieczenieJabłka z dodatkami przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza na około 45 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez folii. Najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Źródło: Zdrowie WPROST.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...