Włączenie do diety grzybów zapobiega chorobom jelit
Dodanie większej ilości grzybów do diety skutecznie zapobiega chorobom jelit, którą wywołuje dieta w stylu zachodnim oparta na zbyt dużej ilości tłustych potraw i cukrów – twierdzą naukowcy z University of Massachusetts w Stanach Zjednoczonych. Ich badanie dotyczyło mechanizmów komórkowych i molekularnych, dzięki którym grzyby poprawiają zdrowie jelit. Zespół skupił się również na aspekcie zapobiegania lub leczenia otyłości i insulinooporności dietą opartą na grzybach.
Prozdrowotne składniki zawarte w grzybach
Grzyby mają wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Są też niskokaloryczne, w 100 g grzybów znajdziemy ok. 50 –70 kalorii, ich głównym składnikiem jest woda. Grzyby są doskonałym źródłem:
- witamin, w tym witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, D i E,
- minerałów: potasu, fosfor, wapnia, magnezu oraz miedzi, cynku, manganu, żelaza, selenu i molibdenu,
- dobrze przyswajalnego białka,
- niewielkich ilości tłuszczu, lecz co ważne w 75 proc. są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
- błonnika, występującego pod postacią beta glukanu, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko cukrzycy i ma właściwości przeciwnowotworowe,
- chityny – wielocukru podobnego do celulozy, który nie jest trawiony w żołądku człowieka.
„Grzyby są doskonałym suplementem diety. Są naturalnym produktem wzbogacającym diety stosowane przez mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Zawarte w nich składniki zapobiegają chorobom jelit, które można uznać za chorobę cywilizacyjną”– powiedział prof. Zhenhua Liu z University of Massachusetts w Stanach Zjednoczonych.
Kto nie powinien jeść grzybów?
Grzybów nie powinny jeść osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, osoby starsze, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Unik ich także powinny osoby chore na wątrobę, nerki, trzustkę i woreczek żółciowy. Po grzyby nie powinny też sięgać osoby na nie uczulone – alergia pokarmowa na grzyby często dotyka osoby uczulone na ich zarodniki.