Czarna herbata może obniżać ryzyko... zgonu

Dodano:
Czarna herbata
Czarna herbata może obniżać ryzyko przedwczesnego zgonu – wynika z najnowszych badań.

Czarna herbata jest bogata w kofeinę, dlatego jej spożywanie często porównuje się do kawy. Osoby pijące czarną herbatę, mogą mieć jednak przewagę nad tymi, którzy sięgają po małą czarną. W herbacie znajdują się substancje, które mogą przedłużać życie.

Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez National Institutes of Health, osoby pijące czarną herbatę mogą przeżyć swoich rówieśników, którzy nie sięgają po ten napój. Wynika to przede wszystkim z występujących w czarnej herbacie polifenoli, które działają jak przeciwutleniacze i zmniejszają uszkodzenia komórek. W ten sposób mogą zapobiegać degradacji komórek czy szkodliwemu działaniu wolnych rodników, a tym samym poprawiać kondycję zdrowotną.

„Polifenole mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń oksydacyjnych w naszych komórkach i mogą pomóc obniżyć ryzyko kilku chorób przewlekłych (choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca). Polifenole mogą również działać jako środki przeciwzapalne, co może pomóc zmniejszyć ból stawów i zapalenie stawów” – powiedziała Amy Bragagnini specjalista ds. żywienia onkologicznego w Trinity Health Lacks Cancer Center w Michiga.

Jak wynika z badania, korzyści płynące ze spożywania czarnej herbaty są niezależne od tego, w jakiej pijemy ją formie. Występują zarówno w przypadku picia samego napoju, jak i dodawania do niego mleka, cukru czy cytryny.

Miłośnicy czarnej herbaty powinni wiedzieć, że napój ten może działać pobudzająco na organizm, dlatego lepiej jest pić go w godzinach przedpołudniowych. Do herbaty można dodawać miód, syropy owocowe, imbir czy goździki, by poprawić jej właściwości smakowe i wzmocnić działanie polifenoli. Jeśli zastanawiamy się nad tym, jaką herbatę kupić, sięgajmy po herbaty sypane, które są zdrowsze od tych ekspresowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...