Frittata z awokado i jarmużem, czyli leczenie dietą

Frittata z awokado i jarmużem, czyli leczenie dietą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Frittata z awokado
Frittata z awokadoŹródło:Wyd. Pascal
Specjalne dania zamiast lekarza? Marek Zaremba w swojej książce "Leczenie dietą" twierdzi, że to możliwe. Oto jego przepis na zdrowy początek dnia.
Śniadanie, ze względu na poranny cykl aktywności żołądka i śledziony jest najważniejszym posiłkiem dnia. O tej porze dostarczamy organizmowi to, czego najbardziej potrzebuje do życia i regeneracji. Awokado – pisze Marek Zaremba – zawiera dobry tłuszcz, który jest bardzo istotny w leczeniu kandydozy (drożdżycy). – Pamiętajcie, by do takiego dania jak najczęściej serwować sałatkę z cytrynowym dressingiem, tak by zrównoważyć poziom kwasowo-zasadowy – dodaje autor książki.

Składniki na 1–2 porcje:

  • 4 jajka
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 szklanki jarmużu (opcjonalnie)
  • 1 czerwona cebulka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól morska lub himalajska
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno (do smażenia)
  • szczypta kurkumy
  • kilka listków cykorii (opcjonalnie)

Przygotowanie 

Jajka wymieszaj z utartym lub wyciśniętym czosnkiem, dopraw solą i szczyptą kurkumy. Awokado przetnij na pół, wydryluj łyżką i pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Cebulkę drobno posiekaj. Jarmuż umyj i podziel na małe kawałki, odcinając stwardniałe części. Rozgrzej piekarnik do temperatury 185 st. C. Na patelnię wlej olej rzepakowy, podsmaż delikatnie pomidorki i jarmuż, dodaj masę jajeczną, ułóż kawałki awokado, listki cykorii i poczekaj chwilę, aż całość się zetnie. Zapiekaj w piekarniku przez około 10 min. Podawaj z posiekaną cebulką.