40-te urodziny są dla wielu osób przełomowym momentem w życiu. To czas wielu istotnych zmian w życiu i niekiedy pierwszych objawów problemów ze zdrowiem. To też moment, kiedy po raz pierwszy zdajemy sobie sprawę z mijającego czasu i zauważamy u siebie oznaki starzenia w postaci zmarszczek, siwych włosów, zwolnionego metabolizmu, przyrostu masy ciała.
Dlatego też osoby po 40. roku życia powinny nieco zmodyfikować swoją dietę, częściej sięgać po produkty, które pomagają zatrzymać młodość i regularnie wykonywać badania profilaktyczne. Włączenie niektórych produktów do diety pomoże sercu, mózgowi i skórze pozostać tak zdrowymi, jak to możliwe.
Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w diecie 40-latka.
Szpinak
Jedną z witamin, o której rzadko słyszymy, jest witamina K, która poprawia gęstość i siłę kości. Zielone liście, takie jak szpinak, są głównym źródłem witaminy K. Jej niedobór może objawiać się problemami z krwawieniem nawet po niewielkich urazach oraz łatwością powstawania siniaków, ponieważ witamina K wpływa na procesy krzepnięcia krwi.
Białko
Ponieważ metabolizm zwalnia z wiekiem, ważne jest, aby jeść produkty bogate w białko. Dzięki temu można chronić masę mięśniową i zapobiec niepotrzebnemu przybieraniu na wadze. Jajka, kurczak bez skóry i dziki łosoś to doskonałe źródła białka, które są łatwe do kupienia i wprowadzenia do codziennego menu.
Jagody
Są bogate w witaminy A i C, a także przeciwutleniacz zwany antocyjanem. To właśnie on nadaje jagodom ich głęboki, piękny niebieski kolor. Te silne przeciwutleniacze mogą pomóc chronić skórę przed uszkodzeniem przez słońce, stres i inne zanieczyszczenia poprzez moderowanie reakcji zapalnej i zapobieganie utracie kolagenu.
Granaty
W medycynie naturalnej są cenione od wieków. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i różnorodnych silnych przeciwutleniaczy, granaty mogą chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejszać poziom stanów zapalnych w naszym organizmie.
Brokuły
Bogaty w witaminy A, C i K brokuł jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem wypełnionym substancjami fitochemicznymi. Dzięki temu chroni organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Brokuły zawierają również luteinę i zeaksantynę, które pomagają zapobiegać powstawaniu zaćmy w oczach.
Awokado
Jest doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na organizm i pomagają kontrolować poziom złego cholesterolu we krwi. Niestety jest też kaloryczne, dlatego należy spożywać awokado z umiarem.
Woda
Nasz organizm w większości składa się z wody. Jest ona niezbędna do prawidłowej pracy wszystkich komórek, tkanek i organów. Odwodnienie ma fatalny wpływ na organizm. Ale nie tylko to jest ważne. Odpowiednie nawodnienie organizmu przyspiesza metabolizm, pozwala wypłukać toksyny z organizmu i odmłodzić skórę.
Czytaj też:
„Dlaczego nie mogę schudnąć?”. Odpowiedź może cię zaskoczyć