Zdrową, zbilansowaną i pełnowartościową dietę powinniśmy prowadzić niezależnie od wieku. Nie bez powodu mówi się, że nasze nawyki żywieniowe kształtuje się już w dzieciństwie. Często jednak, nawet jeśli w naszym domu rodzinnym jadło się zdrowo, w dorosłym życiu ulegamy pokusom – sięgamy po używki, słodycze i tłuste potrawy. Nie ułatwia styl życia – jesteśmy zabiegani, a bary szybkiej obsługi i fast-foody znajdziemy na każdym rogu.
Niewłaściwe odżywianie prowadzi nie tylko do przyrostu masy ciała czy niedoborów witamin, ale także sprzyja rozwojowi wielu poważnych chorób, np. cukrzycy, miażdżycy, czy nowotworów. Wraz z wiekiem stajemy się coraz bardziej podatni na wszystkie niekorzystne skutki złej diety.
Nie potrzebujemy jednak żadnego eliksiru młodości, by czuć się i wyglądać dobrze mimo wieku. Wystarczy odpowiednio skomponować swoją dietę i więcej się ruszać. Tajną bronią mogą być produkty przeciwstarzeniowe, które można kupić dosłownie w każdym sklepie. Włączenie tych składników do diety pomoże sercu, mózgowi i skórze pozostać tak zdrowymi, jak to możliwe.
Dieta 40-latka. Czego nie może w niej zabraknąć?
Oto kilka produktów, które pomogą spowolnić procesy starzenia się:
-
Ponieważ metabolizm zwalnia z wiekiem, ważne jest, aby jeść produkty bogate w białko. Jest nie tylko sycące, a więc zapobiega napadom głodu i sięganiu po niezdrowe przekąski, ale także pozwala zachować masę mięśniową i zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Warto sięgać po jaja, kurczaka bez skóry czy łososia.
-
Produkty bogate w witaminę K (takie jak zielone warzywa liściaste, np. szpinak) wspierają układ krwionośny, ponieważ odpowiadają za procesy krzepnięcia krwi. Ponadto witamina K odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca – aktywuje białko, które pomaga zapobiegać odkładaniu się wapnia w tętnicach. Witamina K jest istotna dla utrzymania wysokiej gęstości mineralnej kości i uniknięcia złamania biodra i osteoporozy w późniejszym wieku. Dotyczy to przede wszystkim kobiet, które są bardziej podatne na to schorzenie.
-
Choć wszystkie orzechy są na ogół zdrowe, na liście znajdują się migdały. Liczne badania medyczne ujawniają, że jedna porcja migdałów każdego dnia obniży poziom cholesterolu LDL i ryzyko chorób serca. Ze względu na kaloryczność, warto spożywać je z umiarem.
-
Brokuły są bogate w witaminę K, C i A. Są doskonałym niskokalorycznym pokarmem wypełnionym substancjami fitochemicznymi. Dzięki nim rozwój komórek nowotworowych jest utrudniony. Brokuły zawierają również luteinę i zeaksantynę, które pomagają zapobiegać powstawaniu zaćmy w oczach.
-
Awokado jest bogate w witaminy i składniki odżywcze potrzebne, aby ciało było jak najbardziej zdrowe. Awokado obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie, umożliwia rozpuszczanie się niektórych witamin (A, D, E, K) oraz reguluje ciśnienie krwi. To jednak nie wszystkie właściwości. Zapobiega cukrzycy,przyspiesza metabolizm,wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartościprzeciwutleniacz,wspiera pracę układu immunologicznego,sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. To wystarczająca liczba argumentów, by włączyć awokado do codziennej diety.
-
Zdrowe tłuszcze, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 odgrywają ogromną rolę w zapobieganiu poważnym chorobom. W krajach, w których oliwa z oliwek jest częścią codziennej diety, ludzie zazwyczaj żyją dłużej. Dzieje się tak, ponieważ oliwa z oliwek zawiera np. całą gamę przeciwutleniaczy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, zapewniają nam młody wygląd i chronią przed chorobami.
-
Woda ma ogromne znacznie. Nie tylko dlatego, że zapobiega odwodnieniu. Dzięki niej organizm łatwiej wypłukuje toksyny. Woda bierze udział właściwie we wszystkich procesach, zachodzących w naszym organizmie. Poprawia jego funkcjonowanie, ale też korzystnie wpływa na wygląd skóry.
Czytaj też:
Kolagen – dlaczego jest tak istotny dla zachowania zdrowia i urody?