Dieta oparta jedynie na produktach roślinnych od wielu lat cieszy się ogromną popularnością. Wbrew pozorom, nie zawsze musi być zdrowa, bo o jej wpływie na ludzki organizm decyduje kilka kluczowych czynników. Mity na temat weganizmu powodują, że często wpadamy w pułapkę błędnych przekonań i sami wyrządzamy sobie krzywdę. Jaka jest prawda na temat diety wegańskiej?
Czy „wege” zawsze znaczy zdrowo?
Moda na weganizm spowodowała, że bez odpowiedniego przygotowania, z dnia na dzień, przestajemy spożywać mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Niestety, taka decyzja może poważnie odbić się na naszym stanie zdrowia. Sam weganizm nie jest zagrożeniem, jednak przejście na dietę roślinną bez odpowiedniego przygotowania już tak. Osoby na co dzień stosujące niezdrową dietę, nawet jeżeli dobrze wyglądają i świetnie się czują, mogą mieć poważne niedobory żywieniowe. Jeżeli nasz stan zdrowia nie jest najlepszy, bo przez długi czas odżywialiśmy się przede wszystkim produktami wysoko przetworzonymi, to przejście na weganizm może spowodować poważne problemy. Zdrowa zmiana sposobu odżywiania możliwa jest jedynie w przypadku osób, które stosowały odpowiednio zbilansowaną dietę, wykonały badania mające na celu zdiagnozowania ewentualnych niedoborów oraz wyleczyły schorzenia powodowane niedostateczną podażą związków odżywczych.
Co decyduje o wpływie weganizmu na stan zdrowia?
„Od dziś nie jem mięsa!” – takie zdanie pada z ust wielu osób, ale czy samo podejście do weganizmu na zasadzie impulsu jest słuszne? Nie jest i właśnie dlatego weganizm postrzegany jest jako dość kontrowersyjna dieta. Z jednej strony liczne badania dowiodły związek pomiędzy spożywaniem mięsa (zwłaszcza mięsa czerwonego) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego i rozwojem nowotworów, jednak z drugiej strony nie brakuje też przypadków skrajnego wyniszczenia organizmu i śmierci z powodu przejścia na weganizm. Dla zdrowia liczy się nie tylko rodzaj spożywanych pokarmów, ale także ich ilość i jakość. Aby zastąpić białko zwierzęce białkiem roślinnym oraz zadbać o odpowiednią podaż witamin i minerałów konieczne jest nie tylko poznanie mechanizmów działania ludzkiego organizmu, ale także zyskanie wiedzy z zakresu dietetyki. Początkującym weganom poleca się konsultację z dietetykiem, który ułoży dietę idealnie dopasowaną do indywidualnych potrzeb oraz pomoże stopniowo zrezygnować ze spożyci produktów pochodzenia zwierzęcego.
Warto pamiętać, że produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko mięso, ale także nabiał, jajka, ryby i owoce morza, dlatego odpowiednie ułożenie jadłospisu jest kluczowe dla zdrowia przyszłego jarosza.
Weganizm może przynieść korzyści dla zdrowia, ale…
Wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza! To ona decyduje o tym, czy weganizm pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Chaotyczne układanie jadłospisu, rezygnacja z wegańskich zamienników mięsa i nabiału, „bo nam nie smakują”, brak myślenia perspektywicznego oraz pójście na łatwiznę mogą skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi m.in. niedoborem żelaza i witaminy B12. Przejście na weganizm trzeba dobrze przemyśleć i odpowiednio przygotować się do zmiany diety. Na początek poleca się stosowanie diety wegetariańskiej, która dopuszcza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując, nie można jednoznacznie stwierdzić, czy dieta wegańska jest zdrowa, bo wiele zależy od tego, jak układamy jadłospis. Kluczowy jest też nasz wyjściowy stan zdrowia. Jedno jest pewne – zwiększenie spożycia warzyw, roślin strączkowych, orzechów, produktów pełnoziarnistych oraz ograniczenie spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego nikomu nie zaszkodzi. Radykalna zmiana diety powinna być zawsze skonsultowana z lekarzem i dietetykiem!