Jesienią chętnie sięgamy o zupy, które doskonale zaspokajają głód, a przy tym niesamowicie rozgrzewają wyziębiony organizm. Dobrą propozycją na chłodniejsze dni jest krem z białych warzyw. Z czego się go przyrządza i dlaczego warto to zrobić?
Czym jest krem z białych warzyw?
Krem z białych warzyw to zupa, którą przygotowuje się z kalafiora, pora, pietruszki, ziemniaków czy selera. Oprócz tego dodaje się do niej i inne warzywa, ale rzeczywiście w daniu tym przeważają warzywa w kolorze białym.
Taka zupa jest nie tylko bardzo sycąca, ale również i zdrowa. Dzięki temu, że zawiera kalafior, czosnek, cebulę i por działa przeciwzapalnie, zapobiegając infekcjom i wzmacniając układ odpornościowy. Oprócz tego wspomaga krążenie i przyspiesza przemianę materii, przez co przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji.
Wszystkie te cechy sprawiają, że zupa ta doskonale chroni organizm przed wyziębieniem, na które jesteśmy podatni w sezonie jesienno-zimowym. Może też stanowić naturalną profilaktyk przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych.
Jak zrobić krem z białych warzyw?
Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na krem z białych warzyw. Można podawać go ze śmietanką, jogurtem naturalnym albo z dodatkiem łososia wędzonego. Jest to bardzo apetyczna i sycąca zupa.
Przepis: Krem z białych warzyw
Krem z białych warzyw to sycąca zupa na jesień.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 godz.
- Czas gotowania
- 25 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 50
Składniki
- 400 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
- 1 mały por
- 1 duża cebula
- 1 duża pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml śmietanki 30 procent
Sposób przygotowania
- Podsmaż cebulkęWszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy w garnku na 2 łyżkach oliwy.
- Dodaj pora i pietruszkęDo cebulki dodajemy pora i pokrojoną w plastry pietruszkę. Następnie zalewamy je bulionem.
- Dodajemy kolejne warzywaDo zupy dodajemy kolejno czosnek, ziemniaki, selera. Na końcu wrzucamy kalafiora.
- Gotujemy 10 minutCałość gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Dodaj śmietankęNa koniec dodajemy śmietankę i zestawiamy zupę z ognia. Gdy przestygnie blendujemy na gładką zupę-krem. Możemy ją podawać z natką pietruszki lub kawałkami wędzonego łososia. Smacznego!
Czytaj też:
Szybka zapiekanka z kalafiora. Ten dodatek cię zaskoczy