Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka

Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło: FreeImages.com
Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin, takich jak szynka, salami i parówki" - zaleca w najnowszym raporcie Światowa Fundacja Badań nad Rakiem.
Fundacja zachęca do ograniczenia spożywania czerwonego mięsa do 500 g tygodniowo, natomiast uważa, że należy całkowicie zrezygnować z mięsa przetworzonego – wędlin, parówek czy salami. Czerwone mięso zawiera duże dawki hemu, które po połączeniu z białkami buduję tzw. hemoproteiny, które pełnią wiele funkcji w organizmie min. są odpowiedzialne za hemoglobinę, jednocześnie uszkadza śluzówkę jelita grubego. 

Czerwone mięso pobudza ponadto wytwarzanie w jelitach substancji, które mogą uszkadzać DNA w komórkach. Najwięcej takich substancji powstaje po spożyciu przetworzonego mięsa.

Fundacja zaleca by mięso zastępować w diecie warzywami i owocami - w szczególności tymi o dużej ilości błonnika, który jest w dużym stopniu odpowiedzialny za prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Do grupy produktów z dużą zawartością błonnika należą: otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, a także pieczywo razowe i żytni, nasiona roślin strączkowych, jaja i sery.

WCRF twierdzi, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i wędlin o jedną trzecia zmniejsza ryzyko zachorowania zarówno na raka jelita grubego, jak i na inne nowotwory złośliwe.

KPA, Wirtualna Polska

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl