Mimo to wiele osób wyklucza węglowodany z diety, ponieważ kojarzone są z kaloriami i przyrostem tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że węglowodany, czy też cukry, dzielą się na proste i złożone - to właśnie właściwe ich rozróżnienie jest kluczowe dla osób dbających o linię.
Cukry proste to głównie te, które zostały przetworzone, znajdują się przede wszystkim w słodyczach, a także w owocach. Naturalne proste węglowodany nie są szkodliwe dla nas i nie wpłyną negatywnie na nasze wysiłki związane z odchudzaniem. Węglowodany przetworzone są natomiast często pozbawione naturalnych składników, przez co część energii powstałej z ich spalania jest przetwarzana w tłuszcz i składowana w komórkach tłuszczowych naszego ciała. Aby schudnąć należy więc przede wszystkim wyeliminować słodycze i zastąpić je owocami.Cukry złożone są o wiele korzystniejsze dla zdrowia - występują m.in. w produktach pełnoziarnistych. Węglowodany te są rozbijane na glukozę znacznie wolniej niż węglowodany proste i przez to dostarczają nam energii powoli i zaspokajają nas przez cały dzień. Można je znaleźć w ryżu, ziemniakach, otrębach i makaronach, a także w grochu, fasoli i soczewicy. Cukry złożone nie powodują nadmiernego wydzielania insuliny, dlatego też zawarty we krwi cukier nie ulegnie podwyższeniu, ani nie zostanie zamieniony w tłuszcz. Takie działanie cukrów złożonych powoduje, że ich spożywanie nie wywoła tycia - zapewni jedynie prawidłowe odżywianie organizmu i dobre samopoczucie.
ab, węglowodany.com.pl