Chcąc zgubić kilka zbędnych kilogramów, a jednocześnie odzywiać się zdrowo i smacznie, większość z nas wybiera sałatki. Wydaje nam się, że nie ma prostszego sposobu. Gdy już przekonamy się do tych wszystkich warzyw i przeczytamy setki różnych przepisów, dociera do nas, że sałatki wcale nie muszą składać się wyłącznie z zieleniny i surowych warzyw. Że można do nich dodawać mięso, makaron, ryż, kasze, grzanki... a całość polewać przeróżnymi sosami. Szybko zauważamy, że sałatki mogą być bardzo pożywne, ale zapominamy, że równocześnie stają się też kaloryczne. Oczywiście, nadal stanowią dobry i (na ogół) zdrowszy wybór, ale trzeba mieć świadomość, że odchudzaniu nie zawsze muszą sprzyjać. Aby zredukować masę ciała, trzeba doprowadzić do deficytu kalorycznego. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, komponując swoją sałatkę.
Czytaj też:
Peganizm (dieta pegańska) – dietetyczny HIT 2019?
Sałatka z grzankami
Do większości sałatek można dodawać grzanki. Są gotowe, do kupienia w sklepie, ale z powodzeniem można przygotować je samemu, krojąc kromki chleba lub bułki w kostkę i wysuszając je w piekarniku. Problem w tym, że z ilością grzaneczek łatwo przesadzić. Jeśli dosypiemy ich do sałatki sporo, może się okazać, że spożyliśmy dodatkowo kilka kromek pieczywa. Ten sam błąd popełniamy, jedząc zupy kremy w nadziei, że pomogą nam schudnąć, ale łączymy je z kilkoma łyżkami grzanek.
Sałatki z dużą ilością dodatków
Ten błąd łatwo popełnić w barze, w którym sami komponujemy naszą sałatkę. Różnorodność dodatków może sprawić, że nie będziemy potrafili się zdecydować i w rezultacie poprosimy o dołożenie wszystkiego, co lubimy. I tak oto w misce znajdzie się makaron, jajko, mięso, ser, pestki, oliwki i sos majonezowo-czosnkowy. Lepiej więc mimo wszystko wybrać którąś z klasycznych sałatek, która zostanie przyrządzona według przepisu.
Czytaj też:
Dlaczego warto sięgać po masło orzechowe?
Sałatka ze smażonymi dodatkami
Lepiej uważać na wszystkie smażone dodatki jak kurczak, wołowina czy cebulka. Najprawdopodobniej wręcz ociekają tłuszczem. Nawet jeśli jest ich stosunkowo mało, podnoszą wartość kaloryczną całego dania. Warto też unikać gotowych, pakowanych sałatek i gotowych sosów. Zawierają mnóstwo soli, cukru i tłuszczu. Można w nich znaleźć więcej kalorii niż we wszystkich warzywach, na których bazuje sałatka.
Sałatka z przewagą makaronu
Sałatka z makaronem jest bardzo sycącym daniem. Warto jednak uważać, żeby nie przyrządzić „makaronu z warzywami” zamiast „sałatki z makaronem”. Jeśli naprawdę chcemy, żeby sałatka była pożywna i dostarczała energii na kilka godzin, wybierzmy makaron pełnoziarnisty. Innym, dobrym dodatkiem jest brązowy ryż czy wszelkiego rodzaju kasze. Trzeba jednak zachować umiar.
Czytaj też:
Obalamy największe mity na temat odchudzania
Smaczna, zdrowa i pożywna sałatka powinna opierać się na surowych warzywach i zawierać białko, które zawiera mnóstwo składników odżywczych, a jednocześnie syci. NIe zaszkodzą też przeróżne dodatki w postaci serów (najlepiej mozzarella lub feta), makaronu, kaszy, ryżu, czy też suszonych owoców, pestek i orzechów. Należy jednak pamiętać o tym, że wszystkie kaloryczne dodatki znalazły się na talerzu w rozsądnych ilościach.