Woda kokosowa jest bardzo popularna w krajach tropikalnych. W Polsce coraz częściej możemy ją spotkać na sklepowych półkach. Sięgają po nią nie tylko osoby podążające za modą, choć faktycznie swojego czasu była wyjątkowo modna. Woda kokosowa często znajduje się w menu osób dbających o linię, intensywnie uprawiających sport i dbających o swoje zdrowie.
Woda kokosowa – skład
Woda kokosowa oferuje wiele takich samych korzyści izotonicznych, jak dedykowane napoje dla sportowców, ale w całkowicie naturalnej formie. Nie potrzeba żadnych dodatków, nawet słodzika. Jest niskokaloryczna, zawiera mało sodu, za to całe mnóstwo potasu. Więcej nawet niż banany. Ponadto znajdziemy w niej też wapń i magnez. Cytokininy (fitohormony lub hormony roślinne, które regulują wzrost, rozwój i starzenie się rośliny) w wodzie kokosowej wykazują znaczące działanie przeciwstarzeniowe, przeciwrakotwórcze i przeciwzakrzepowe. Woda kokosowa składa się z wielu naturalnie występujących bioaktywnych enzymów, które pomagają w trawieniu i metabolizmie.
Woda kokosowa – właściwości
-
Zapobiega odwodnieniu. Czysta woda kokosowa jest tak samo skuteczna jak napój sportowy węglowodanowo-elektrolitowy u mężczyzn po treningu po 60 minutach ćwiczeń odwadniających – wynika z badań opublikowanych w „Journal of the International Society of Sports Nutrition”. Woda kokosowa utrzymuje poziom płynów w organizmie, a zawartość potasu pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie.
-
Pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Zawierając potas, sód, magnez, fosfor i wapń, woda kokosowa zawiera ważne jony dodatnie, które pomagają regulować m.in. pracę serca. Zmniejsza ryzyko nadciśnienia i udarów mózgu.
-
Wspiera pracę mózgu. Woda kokosowa poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i przekazywanie informacji między nerwami. Zapobiega skurczom mięśni.
-
Wspomaga trawienie. Poprawia trawienie i metabolizm poprzez bioaktywne enzymy. Pomaga w absorpcji żywności i może być skutecznym elementem diety odchudzającej i detoksykującej.
-
Spowalnia starzenie się. Zawiera związki (cytokininy), które chronią komórki przed starzeniem się i rakiem. A dzięki zawartości kwasu laurynowego może też wspierać układ immunologiczny i chronić przed różnymi infekcjami.
Ważne, by wybierać wodę kokosową ze sprawdzonych źródeł, najlepiej organiczną. Im mniej dodatków, tym lepiej. Chociaż smak wody kokosowej jest specyficzny, można się do niego przyzwyczaić.
Czytaj też:
Czy powinieneś sięgnąć po probiotyki?