Banany są naprawdę niesamowite. Dzięki skórce, która je chroni, banany możemy transportować bez obaw. Wkładamy je do torebki, plecaka, śniadaniówki, możemy je jeść nie brudząc rąk, a dodatkowo są wyjątkowo pożywne i sycące. To tylko kilka zalet, dzięki którym banany stanowią doskonałą, świeżą przekąskę w ciągu dnia. Ponadto, smak i struktura banana sprawiają, że owoc ten znajduje szerokie zastosowanie. Jogurt z bananami, ciasto bananowe, chlebek bananowy, banany w cieście, koktajl bananowy – to tylko kilka przykładów na wykorzystanie bananów. Skoro owoce te są powszechnie dostępne, warto dowiedzieć się, jakie mają właściwości prozdrowotne i czy jedynie dobrze smakują, czy też są doskonałym źródłem składników odżywczych.
Banany – źródło potasu
Ze świecą szukać osoby, która nigdy nie słyszała, że banany są bogatym źródłem potasu. Ta informacja jest tak często powtarzana, że wspomniałby o niej każdy z nas. Tak, to prawda – banany są cennym źródłem potasu. Aby jednak docenić te owoce, trzeba wiedzieć, jak ważną rolę w ludzkim organizmie pełni potas.
Potas jest niezbędnym składnikiem odżywczym, ponieważ pomaga regulować ciśnienie krwi, co bezpośrednio przekłada się na pracę serca. Nasze kości również potrzebują potasu, ponieważ pomaga zmniejszyć wydzielanie wapnia, dzięki czemu banany pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę i pomagają utrzymać kości w dobrym stanie na stare lata.
Banany – właściwości prozdrowotne
-
To doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga utrzymać układ pokarmowy w dobrej formie. Wspomaga metabolizm, ułatwia trawienie i wypróżnianie się. Ponadto sprzyja odchudzaniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
-
Zawierają witaminę B6, która wspiera produkcję czerwonych krwinek. Pomaga organizmowi przetwarzać białko, węglowodany i tłuszcz. Wpływa na pracę układu nerwowego i odpornościowego. Jej odpowiedni poziom w organizmie może zapobiegać występowaniu wielu różnych chorób, w tym chorobom serca. Witamina B6 wykazuje działania przeciwzapalne i spełnia rolę przeciwutleniacza.
-
Banany chronią przed rozwojem wrzodów trawiennych, a także łagodzą ich objawy. Jest to spowodowane niektórymi związkami w bananach tworzącymi grubą barierę ochronną w żołądku, która może pomóc w obronie przed szkodliwym działaniem nadmiaru kwasu solnego.
-
Banany zawierają naturalne związki, które dodają energii, a ponadto są doskonałym źródłem tryptofanu, substancji chemicznej, która po uwolnieniu do krwi przekształca się w serotoninę, wpływającą pozytywnie na nastrój i samopoczucie.
-
Wiele korzyści niesie także wykorzystywanie skóry od banana. Można ją stosować w leczeniu wyniszczających problemów skórnych, takich jak łuszczyca i trądzik.
Czytaj też:
Naturalne sposoby, które poprawiają samopoczucie i zmniejszają objawy depresji