Cebula jest pełna witaminy C, związków siarki, flawonoidów i innych fitochemikaliów, które zapewniają silne właściwości lecznicze. Znajdziemy w niej także liczne polifenole, które zapobiegają lub ograniczają postęp różnych chorób (nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy neurodegeneracyjne). Cebula jest cennym źródłem kwercetyny, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i zapobiega uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne. Warto więc włączyć cebulę do codziennej diety.
Czytaj też:
Ile kalorii ma kiwi? Więcej niż się wydaje
Ile kalorii ma cebula?
Niewiele osób zastanawia się nad kalorycznością cebuli. A to dlatego, że traktujemy ją jako składnik obowiązkowy wielu dań. Coś, bez czego potrawa się nie uda, a jej rolą jest wyłącznie nadanie smaku. Traktujemy ją więc często jak sól czy pieprz.
W 100g surowej cebuli znajduje się 36 kalorii. Dla porównania w 100 g surowego bakłażana tylko 15. Czy to oznacza, że powinniśmy z niej zrezygnować na diecie? Absolutnie nie ze względu na jej prozdrowotne właściwości.
Czytaj też:
Ile kalorii ma gouda?