Wiele mówi się o tym, że gotowanie warzyw wypłukuje z nich cenne składniki odżywcze. Choć jest to jedna z najzdrowszych metod obróbki termicznej pokarmów, jak widać ma swoje wady. W przypadku ziemniaków zaleca się gotowanie ich w skórce (tzw. ziemniaki w mundurkach). Nie każdy jednak lubi takie ziemniaki. To jednak prosty sposób, by czerpać więcej korzyści zdrowotnych z ziemniaków. Skórka zawiera bowiem mnóstwo błonnika. A co jeszcze można zrobić, by jak najlepiej wykorzystać ziemniaki, przygotowane do obiadu? Nie wylewać wody po ich gotowaniu.
Cenne składniki odżywcze
Woda po gotowaniu ziemniaków zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych: wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Aby jednak móc w nich w pełni korzystać, trzeba pamiętać o jednej, istotnej rzeczy – nie powinniśmy dodawać do gotowania soli, a jednak większość z nas to robi. Taka woda traci już co najmniej jedno zastosowanie: pielęgnację roślin.
Nietypowe zastosowania wody po gotowaniu ziemniaków
-
Woda po gotowaniu ziemniaków może stanowić bazę do gotowania zup i sosów. Dzięki zawartości skrobi, naturalnie zagęści potrawę.
-
Jeśli jej nie posolimy, możemy podlewać nią kwiaty w domu i w ogrodzie. Tak samo sprawdzi się woda po gotowaniu innych warzyw (np. marchewki, buraków) czy jajek. Woda po ziemniakach jest dobrym nawozem, dzięki dużej zawartości wapnia, fosforu i potasu.
-
Woda po ziemniakach pomoże także uporać się z kamieniem i rdzą w łazience.
-
W Internecie można znaleźć też porady na temat wspomagania leczenia kamicy nerkowej wodą po gotowaniu ziemniaków. Przed rozpoczęciem takiej kuracji lepiej jednak skontaktować się z lekarzem.
Czytaj też:
Czy woda po kiszonych ogórkach jest zdrowa? Zalety i właściwości soku z ogórków