Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
-
6 filiżanek liści szpinaku
-
2 zmielone ząbki czosnku
-
1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
-
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
-
1/8 łyżeczki soli
-
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
-
1 łyżka białego octu winnego
-
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie:
-
Połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem czerwonej cebuli i szpinaku w dużej misce, dobrze mieszając trzepaczką.
-
Dodaj szpinak i czerwoną cebulę.
Opcjonalnie do sałatki można też dodać kilka posiekanych migdałów lub pestki dyni.
Dlaczego warto jeść szpinak?
Każdy z nas słyszał, że szpinak jest bogaty w żelazo. To jednak nie wszystko, co w nim znajdziemy. Jedna filiżanka surowego szpinaku zawiera 7 kalorii, niecały gram białka i 30 mg wapnia. Ponadto w szpinaku znajdziemy też magnez, potas, witaminę A, mnóstwo kwasu foliowego, witaminę K, błonnik, fosfor i tiaminę.
Szpinak zawiera przeciwutleniacz kwas alfa-liponowy (ALA), który obniża poziom glukozy i zwiększa wrażliwość na insulinę. Jest też doskonałym źródłem dwóch innych antyoksydantów – chlorofilu i beta-karotenu. Oba skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, redukują stres oksydacyjny i spowalniają procesy starzenia się.
Czytaj też:
Co jeść na wiosnę?