Kozi ser ma wyrazisty, kremowy smak. Co ciekawe, na rynku istnieją różne jego rodzaje, które różnią się nie tylko teksturą i konsystencją, ale także smakiem, więc jeśli kiedyś próbowaliśmy go i nam nie smakował, warto zrobić drugie podejście. Warto podkreślić, że ser kozi jest trawiony inaczej niż mleko krowie i jest hipoalergiczną alternatywą dla osób uczulonych na ser wytwarzany z mleka krowiego.
Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne koziego sera
Zawartość odżywcza sera koziego zmienia się w zależności od zastosowanej metody przetwarzania, takiej jak „starzenie się” lub peklowanie. Wszystkie rodzaje koziego sera zawierają składniki odżywcze, które są korzystne dla zdrowia, takie jak zdrowe tłuszcze, białka, witaminy i minerały.
W 28 gramach (sugerowana porcja) miękkiego koziego sera zawiera około 102 kalorie i 6 g białka. Kwasy tłuszczowe znajdujące się w mleku kozim mają właściwości antybakteryjne i mogą zwiększyć uczucie sytości.
Co ciekawe, kozi ser jest także doskonałym źródłem probiotyków – tak niezbędnych do prawidłowej pracy jelit. Wykazano, że diety bogate w probiotyki sprzyjają zdrowiu przewodu pokarmowego, zmniejszają stan zapalny i zwiększają odporność.
Sałatka z kozim serem – idealna na lato
Oprócz licznych korzyści zdrowotnych, ser kozi stanowi wyśmienity dodatek do wielu potraw. Przykłady?
-
Zrób omlet z kozim serem, pieczarkami i świeżymi ziołami.
-
Dodaj kozi ser do puree z ziemniaków, aby uzyskać niepowtarzalny smak.
-
Podczas przygotowywania zup w celu dodania tekstury i smaku używaj koziego sera zamiast ciężkiej śmietany lub masła.
Jednym z najważniejszych składników diety są warzywa i owoce. Należy je spożywać kilka razy dziennie. Dostarczają one wielu ważnych składników mineralnych i witamin. W letnie i ciepłe dni idealnie sprawdzają się sałatki owocowo-warzywne. Oto łatwy i szybki przepis na sałatkę owocową z kozim serem.
Czytaj też:
7 powodów, dla których warto sięgnąć po czerwoną kapustę