Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że choć są owocem typowo jesiennym, smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez, potas, jod, bor, wapń czy żelazo. W dodatku 100 gramów tego owocu to zaledwie ok. 50 kcal.
Kolor skórki ma znaczenie!
Najczęściej sięgamy po zielone gruszki, ale warto wiedzieć, że te z czerwoną skórką mają nam do zaoferowania coś jeszcze. Zawierają bowiem dodatkowo karotenoidy, flawonole i antocyjany – prozdrowotne związki roślinne.
Warto pamiętać, że nasza codzienna dieta powinna składać się głównie z warzyw i owoców. Szczególnie istotne jest także to, by sięgać po produkty sezonowe. Jednym z najcenniejszych składników, jakie znajdziemy w warzywach i owocach jest błonnik pokarmowy. Korzystnie wpływa na trawienie i może przyspieszać metabolizm. Dieta wysokobłonnikowa wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju cukrzycy i stabilniejszym poziomem cukru we krwi u diabetyków. Sprzyja też utracie wagi i zachowaniu prawidłowej masy ciała. Ponadto zawartość błonnika w gruszkach zapobiega zaparciom i pomaga usunąć zbędne składniki przemiany materii z organizmu. Jest także istotny w profilaktyce raka jelita grubego i odbytu.
Czytaj też:
Ta 16-tygodniowa dieta pomoże schudnąć i poprawić zdrowie jelit