Napoje wzmacniające odporność. Jak je przygotować?

Napoje wzmacniające odporność. Jak je przygotować?

Dodano: 
Napar w kubku
Napar w kubku Źródło: Unsplash / Sweet Ice Cream Photography
Sprawnie funkcjonujący układ odpornościowy może nas uchronić przed szeregiem poważnych chorób, ale także zminimalizować ryzyko złapania zwykłej, sezonowej infekcji. Warto wiedzieć, jak wspomóc jego pracę.

Jak wzmocnić odporność jesienią? W „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Cegielska omówiła napary, które wzmocnią zdrowie. Na co pomaga napar z lipy?

Wiele roślin i produktów spożywczych można uznać za naturalne antybiotyki. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, napotne, obniżające gorączkę i stymulujące układ odpornościowy. Kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia najlepiej działać szybko i sięgnąć po sprawdzone receptury naszych babć, które zawsze wiedzą, co najlepiej stosować, aby wyjść cało nawet z najbardziej złośliwego katarunajgłośniejszego kaszlu.

  • Herbatka lipowa pomaga wypocić gorączkę. Wystarczy zalać szklanką wrzątku dwie łyżki kwiatów lipy, następnie należy przykryć i odstawić na dziesięć minut. Kolejno dodaj ¼ szklanki soku malinowego bądź dwie łyżeczki miodu. Następnie wypij i wskocz do łóżka.
  • Zioła napotne wzmagają pocenie, dzięki któremu oddajesz ciepło, co powoduje spadek temperatury w szybkim tempie. Napary napotne przyrządzaj z kwiatu czarnego bzu i lipy z malinami.

Czytaj też:
Czy szczepić się przeciwko grypie? Odpowiada pulmunolog