Badania nad korzyściami zdrowotnymi płynącymi z picia yerba mate wciąż się pojawiają. Niektóre z nich sugerują, że yerba mate może poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałać skutkom zdrowotnym otyłości i nie tylko.
Czytaj też:
Jak szybko poprawić koncentrację bez kawy? 5 skutecznych sposobów
Korzyści z picia yerba mate
Korzyści zdrowotne związane z obecnością kofeiny
Kofeina w yerba mate może obniżyć ryzyko niektórych nowotworów. Herbata yerba mate zawiera średnio 78 miligramów kofeiny na 150 ml napoju. To sprawia, że zawartość kofeiny jest podobna do kawy i oznacza, że może zapewnić poprawę nastroju i energii, które są podobne do korzyści płynących z kawy.
Liczne badania wykazały, że kofeina poprawia zdrowie. Niektóre potencjalne korzyści zdrowotne obejmują:
1. niższe ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka endometrium, prostaty, jelita grubego, piersi i jelita grubego
2. zmniejszone ryzyko chorób serca i śmierci z powodu problemów z sercem
3. niższe wskaźniki cukrzycy typu 2
4. zmniejszone ryzyko choroby Parkinsona
5. niższe ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji.
Lepsza kontrola wagi
Według analizy z 2011 r. żywność taka jak żeń-szeń, yerba mate i soja zawiera actinobacterium, rodzaj bakterii, które mogą zmieniać sposób trawienia tłuszczu przez organizm. Może to ograniczyć przybieranie na wadze lub nawet schudnąć.
Badania na zwierzętach potwierdzają rolę yerba mate w walce z otyłością i przeciwdziałaniu jej skutkom. Badanie z 2012 r. na szczurach, które były na diecie wysokotłuszczowej wykazało, że yerba mate zmienia metabolizm lipidów. Obniżył również niektóre częste działania niepożądane związane z otyłością, w tym trójglicerydy w surowicy i poziom glukozy we krwi. Badanie z 2013 r. wykazało, że yerba mate może zmniejszyć stan zapalny u otyłych szczurów.
Działanie przeciwutleniające
Yerba mate, podobnie jak wiele innych produktów roślinnych, jest przeciwutleniaczem. Oznacza to, że substancje chemiczne zawarte w yerba mate mogą przeciwdziałać działaniu wolnych rodników.
Wolne rodniki odgrywają ważną rolę w uszkodzeniach oksydacyjnych, które wiążą się z licznymi problemami zdrowotnymi, w tym z rakiem i chorobami serca. Wiele korzyści zdrowotnych yerba mate może istnieć właśnie dlatego, że to przeciwutleniacz.
Lepsze zdrowie serca
Badania w coraz większym stopniu wskazują na rolę kofeiny w poprawie zdrowia serca, ale badania nad yerba mate sugerują, że może ona oferować dodatkowe korzyści.
Przewlekłe zapalenie może uszkodzić naczynia krwionośne i serce, prowadząc do chorób serca, a nawet niewydolności serca. Kilka badań na zwierzętach, w tym badanie na szczurach w 2013 r. sugeruje, że yerba mate może łagodzić stany zapalne, szczególnie stany zapalne związane z otyłością.
Yerba mate może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości, który jest rodzajem cholesterolu związanego z chorobami serca. Przegląd z 2011 r. sugeruje, że może być nawet możliwe zastosowanie yerba mate w celu zwiększenia skuteczności statyn, rodzaju leków stosowanych w celu obniżenia poziomu cholesterolu.
Wyższa gęstość mineralna kości
Osteoporoza jest wiodącą przyczyną złamań kości.
Badanie z 2012 r. porównało kobiety, które piły co najmniej 1 litr yerba mate dziennie przez 4 lata z tymi, które tego nie zrobiły. Nawet po kontrolowaniu innych czynników, które mogą wpływać na gęstość mineralną kości, naukowcy odkryli, że kobiety, które piły yerba mate, miały mniejszą utratę kości w kręgosłupie i szyi. Jest to skorelowane z niższym ryzykiem osteoporozy i zmniejszoną częstością złamań.
Ryzyko i skutki uboczne
Chociaż kofeina zawarta w yerba mate zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, wiąże się również z pewnym ryzykiem. Ryzyko to obejmuje:
- utratę ciąży
- tymczasowe podwyższenie ciśnienia krwi
- wyższy poziom lipidów we krwi.
Osoby z ciężką chorobą serca, nieleczonym nadciśnieniem lub zaburzeniami rytmu serca powinny porozmawiać z lekarzem przed wypiciem yerba mate. Badanie z 2010 r. wykazało wzrost zachorowań na raka jamy ustnej i przełyku u osób często pijących yerba mate. Jednak autorzy badania ostrzegają, że nie jest jasne, czy te skutki są ogólnie wynikiem wysokiej temperatury herbaty, czy konkretnych składników yerba mate.
Nowsze badania, w tym badanie z 2019 r., powiązały gorące napoje z rakami jamy ustnej. Dlatego, aby zmniejszyć to ryzyko, osoby lubiące herbatę yerba mate powinny rozważyć picie herbaty ciepłej lub zimnej zamiast gorącej.
Czytaj też:
Jak kawa wpływa na organizm?
Jak pić i przygotowywać yerbę?
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z yerba mate przygotuj herbatę z wrzącą wodą, a następnie pozwól jej ostygnąć. Ciepłe i zimne herbaty nie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka jamy ustnej, więc spróbuj pić herbatę z lodem lub po schłodzeniu w lodówce.
Osoby, które wolą słodką herbatę, mogą ją osłodzić cukrem, miodem, agawą lub innym środkiem słodzącym, gdy jest jeszcze gorąca.
Parzenie yerba mate z luźnych liści herbaty może dać efekt w postaci świeższego smaku. Zapewnia również większą kontrolę nad mocą herbaty. Zacznij od łyżki yerba mate na szklankę gorącej wody, a następnie dostosuj pod względem smaku. Spróbuj przygotowywać yerbę tradycyjnie w tykwie z pomocą bombilli, która odcedza liście od naparu.