Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa. Na poranki świetnie sprawdzi się cynamonowo-pomarańczowa owsianka. Posiłek jest szybki i łatwy w przygotowaniu, dlatego podbije serce każdego łasucha. Jak zrobić taką owsiankę?
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Owies jest bogaty w węglowodany i błonnik, ale ma także więcej białka i tłuszczu niż większość innych ziaren. Płatki owsiane są bardzo bogate w wiele witamin i minerałów, a także w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane polifenolami. Najbardziej godna uwagi jest wyjątkowa grupa przeciwutleniaczy zwanych awantantamidami, które prawie wyłącznie występują w owsie. Awantantamidy mogą pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Ta cząsteczka gazu pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne i prowadzi do lepszego przepływu krwi. Owies może obniżyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL oraz ochronę cholesterolu LDL przed utlenianiem. Ze względu na rozpuszczalny błonnik beta-glukan, owies może poprawić wrażliwość na insulinę i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto owsianka jest sycąca i sprzyja odchudzaniu.
Czytaj też:
Insulinooporność na talerzu