Zawsze zapominasz o witaminach, które musisz przyjąć lub po prostu nie podjąłeś tego postanowienia i nie zażywasz ich w ogóle, nawet raz od wielkiego dzwonu? Nie jesteś jedyny. Ale coś, o czym nigdy, przenigdy nie zapomnimy? Nasza codzienna, poranna filiżanka kawy. W rzeczywistości nasz dzień nie zacznie się na dobre, dopóki nie wypijemy małej czarnej.
Dlaczego więc nie polepszyć efektu tych działań? Dodaj zdrową dawkę witamin, przeciwutleniaczy i innych odżywczych korzyści do codziennej porcji kofeiny za pomocą łyżeczki wypełnionej... składnikami, które z pewnością masz w swojej kuchni. Tak, dobrze widzisz! Wypróbuj jeden z tych sześciu dodatków i zaparz specjalną kawę witaminową. Korzyści są ogromne – od poprawy nastroju i energii oraz ochrony serca po poprawę życia seksualnego.
Czytaj też:
Kawa pomoże zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego?
5 ekstra dodatków do kawy
1. Dodaj cynamon dla zdrowia serca
Posypanie porannej filiżanki kawy cynamonem dostarcza potężną (i pyszną) dawkę przeciwutleniaczy. Cynamon był używany zarówno jako przyprawa, jak i lekarstwo od tysięcy lat. Zawiera wiele związków ochronnych (aż 41!) i ma jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród przypraw.
Według jednego z badań na myszach cynamon może zapewnić ochronę serca i mózgu. Badanie na ludzkich komórkach sugeruje, że może obniżyć ryzyko raka, a także usprawnić twój układ odpornościowy.
2. Dodaj imbir na ból mięśni
Jeden z najłatwiejszych sposobów uzyskania korzyści z imbiru to dodanie go do kawy, aby uzyskać lekko pikantny, aromatyczny napój.
Imbir był powszechnym środkiem na leczenie nudności przez wieki. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne. Imbir może również zmniejszyć ból mięśni, obniżyć cholesterol i pomóc w trawieniu.
3. Wspomóż trawienie dawką kurkumy
Jeśli często odwiedzasz blogi zdrowotne, prawdopodobnie nie jest ci obca kurkuma. Ta złota przyprawa to bardzo dobra rzecz z wielu powodów. Wiele korzyści leczniczych pochodzi ze związku, kurkuminy, która ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ta potęga przeciwutleniaczy wspomaga detoksykację wątroby oraz trawienie, a nawet może pomóc leczyć depresję.
4. Osiągnij równowagę hormonalną dzięki korzeniowi maca
Może widziałeś maca w proszku, który wykonany jest dokładnie z korzenia maca, i zapewne będzie dostępny w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością. Wykazano, że korzeń maca jest tradycyjnie stosowany w celu zwiększenia płodności i równoważenia hormonów, a te efekty zauważono w badaniu na szczurach. Roślina została również zbadana w celu zwiększenia wydajności sportowej, energii i popędu seksualnego.
Nie wspominając o tym, że jest bardzo pożywna. Maca zawiera ponad 20 aminokwasów (w tym osiem niezbędnych), 20 wolnych kwasów tłuszczowych i jest bogata w białko i witaminę C.
5. Osłodź kawę antydepresyjnym kakao
Czekolada i kawa... czy można wyobrazić sobie lepszy zestaw? Suma korzyści zdrowotnych kawy i surowego proszku kakaowego staje się ogromna. Kakao zalicza się do superfoods i jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a ponadto zawiera najwyższe ilości żelaza pochodzenia roślinnego. A ono też jest dobre dla twojego serca.
Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom kakao obniża ciśnienie krwi, podnosi HDL (dobry) cholesterol i obniża LDL (zły) cholesterol. Jego zalety rozciągają się także na funkcje poznawcze, poprawiające nastrój i przeciwdepresyjne. Te właściwości sprawiają, że kakao jest idealne dla mózgu. Czy wspominaliśmy, że zestawienie kawy z kakao może być naprawdę smaczne?Czytaj też:
Nie pijesz kawy? Możesz mieć gorszy skład bakterii w jelitach