Czasami mamy ochotę na kulinarny grzeszek. Nie trzeba z tego rezygnować. Warto jednak wybrać coś, co mniej wpłynie na naszą zdrową dietę. Które przekąski są zdrowsze? Co wybrać?
Daktyle – przekąska idealna
Chociaż daktyle zawierają wyjątkowo dużo cukru, nie warto wykluczać ich ze swojej codziennej diety. Jedno z badań z roku 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition” sugeruje, że daktyle zawierają szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ odpornościowy. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Ten wyjątkowy skład powoduje, że daktyle stają się niemalże „przekąską idealną”.
Daktyle zawierają miedź, żelazo, potas, magnez, mangan, mnóstwo witamin z grupy B, w tym witaminę B6 (pirydoksyna), niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę. Znajdziemy w nich także spore ilości witamin A i K oraz karotenów i luteiny. Są bogate w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływają na metabolizm. W dodatku są wyjątkowo słodkie. Ich wyjątkowy smak z pewnością ułatwi zmianę codziennych nawyków żywieniowych i wprowadzenie nowego rytuału – chodzi o spożywanie trzech daktyli każdego dnia. Zmiana niewielka, a korzyści dla zdrowia ogromne.
Czytaj też:
Ile możemy przytyć w święta?