Naukowcy z Rush University odkryli, że osoby starsze, które spożywają duże ilości truskawek rzadziej zapadają na demencję, czyli chorobę Alzheimera. Doszli do tego wniosku po obserwacji 924 mieszkańców wspólnot emerytalnych w rejonie Chicago na przestrzeni około sześciu lat w ramach projektu dotyczącego pamięci i starzenia się Rush University będącego badaniem kohortowym. Według naukowców, spośród 924 obserwowanych przez nich mieszkańców u 245 osób rozwinęła się demencja.
Aby właściwie zbadać możliwy związek między spożyciem truskawek a demencją, uczestnicy – wszyscy wolni od demencji na początku badania – mieli za zadanie wypełnić kwestionariusz częstotliwości spożywania truskawek, a także odbyć co najmniej dwa roczne badania neurologiczne. Rozpoznanie otępienia w chorobie Alzheimera oparto na ustrukturyzowanym klinicznym badaniu neurologicznym i znormalizowanych kryteriach diagnostycznych.
Zdaniem naukowców związek między spożyciem truskawek a otępieniem w chorobie Alzheimera analizowano za pomocą określonych metod, które następnie dostosowywano do wieku uczestników, płci, wykształcenia, aktywności fizycznej i czynności poznawczych, a także genotypu, spożycia innych owoców w diecie i całkowitego spożycia kalorii.
Naukowcy zauważyli, że w ciągu 6 lat u 679 uczestników nie rozwinęła się demencja, co można powiązać z częstotliwością spożywania truskawek przez uczestników, ponieważ związki znalezione w truskawkach zidentyfikowano jako mające właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą poprawić funkcje neuronów i funkcje poznawcze.
Czytaj też:
Szczepienia przeciwko demencji – będzie rewolucja w medycynie?
Truskawki zapewniają korzyści poznawcze
Naukowcy wskazali na konkretne związki: witaminę C, antocyjanidyny, takie jak pelargonidyna i flawonoidy ogółem, z których wszystkie związane są z obniżeniem ryzyka otępienia w chorobie Alzheimera. Według naukowców powiązania te pozostały nawet po dalszym dostosowaniu do warunków sercowo-naczyniowych.
74 procent dostarczanej pelargonidyny w przypadku uczestników badania pochodziło z truskawek, a pelargonidyna jest jednym z głównych bioaktywnych składników w truskawkach, więc naukowcy spekulowali, że jest to coś, co napędza wszystkie przeciwutleniacze i efekty przeciwzapalne.
Wyniki tych badań są podobne do wyników eksperymentu z 2017 roku, który wykazał, że flawonoid zwany fisetyną może działać przeciwko chorobom neurodegeneracyjnym związanym ze starzeniem się, takim jak choroba Alzheimera. Fisetyna, cząsteczka senolityczna lub cząsteczka, która poszukuje starych lub starzejących się komórek i niszczy je, ma pozytywny wpływ na myszy w okresie starczym cierpiące na problemy poznawcze, bez dowodów na ostrą toksyczność nawet w dużych dawkach.
Zgodnie z badaniem z 2017 r. naukowcy z Salk Institute for Biological Studies stwierdzili, że myszy po leczeniu wykazały nie tylko mniej objawów stanu zapalnego i stresu, ale także wyostrzone funkcje poznawcze i lepszą aktywność podczas testów.
Czytaj też:
Demencja ma różny wpływ na użytkowników różnych języków