– Białe warzywa są niedoceniane w tym okresie jesienno-zimowym. Jesteśmy tak napakowani informacjami, żeby wybierać te kolorowe warzywa, które mają karotenoidy i chlorofile, że zupełnie pomijamy te, które są najprostsze i faktycznie bardzo wartościowe – powiedziała dietetyczka Katarzyna Biłous. Jakie korzyści płyną ze spożywania białych warzyw?
Białe warzywa – właściwości
Białe owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, o których wiadomo, że obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie, a także obniżają wysokie ciśnienie krwi. Mają także doskonały wpływ wzmacniający odporność na twoje ciało. Składniki odżywcze znajdujące się w białych owocach i warzywach minimalizują ryzyko raka jelita grubego, prostaty i piersi.
-
Białe warzywa: ziemniaki, cebula, pieczarki, kalafior, rzepa
- Białe owoce: banany, białe nektaryny, białe brzoskwinie, gruszki
W cebuli, czosnku czy kalafiorze znajdziemy flawonoidy, będące naturalnymi antybiotykami. Związki z tej grupy działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także rozkurczowo. Między innymi dlatego zaleca się ich spożywanie w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienia.