Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?

Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?

Dodano: 
Kapusta, zdjęcie ilustracyjne
Kapusta, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Fotolia / visivasnc
Młoda kapusta zdecydowanie otwiera sezon letni. Gotowana z dużą ilością koperku stanowi pyszne danie samo w sobie. A czy wiesz, dlaczego warto jeść kapustę?

Kapusta a układ odpornościowy

Czy wiesz, że kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Witaminę tę należy przyjmować każdego dnia, ponieważ nasz organizm jej nie magazynuje. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Antyoksydanty chronią także przed nowotworami.

Kapusta a ciśnienie krwi

Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jak wiadomo, wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału i udaru.

Kapusta a stany zapalne

Kapusta jest źródłem glutaminy – aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych. To wyjaśnia, dlaczego nasze babcie nakładały rozgniecione liście kapusty na bolące stawy i radziły kobietom karmiącym, by robiły okłady z liści kapusty na bolące piersi.

Kapusta a krzepliwość krwi

Kapusta zawiera dużo witaminy K, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a przede wszystkim na układ krwionośny. Do objawów niedoboru witaminy K zalicza się: krwawienie w różnych miejscach, nawet bez skaleczenia, np. krwawienie z dziąseł, krwiaki podskórne w miejscu ucisku lub stłuczenia, krwawienie z nosa, krwawienie w układzie pokarmowym, obfite miesiączki.

Kiszona kapusta jako probiotyk

Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ponadto siarka w kapuście zwalcza infekcje i przyspiesza gojenie.

Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna powoduje utratę części składników odżywczych, dlatego też najlepiej byłoby jeść kapustę na surowo. Miłośnicy tego warzywa często wykorzystują je w sałatkach. Wystarczy po prostu bardzo drobno ją poszatkować.

Kucharz Piotr Kucharski zdradził przepisy z młodą kapustą w roli głównej. Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost