Chcesz zrobić idealne pierogi? Lepszego przepisu na ciasto nie znajdziesz

Chcesz zrobić idealne pierogi? Lepszego przepisu na ciasto nie znajdziesz

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Pixabay / pasja1000
Ze świecą szukać osób, które nie przepadają za pierogi. To tradycyjne, polskie danie, które znają nawet obcokrajowcy. Ponieważ każdy, kto odwiedza Polskę, powinien skosztować pierogów, warto dowiedzieć się, jak je przygotować. Kluczowe jest ciasto.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” blogerka kulinarna Jolanta Caputa pokazała jak przygotować idealne ciasto na pierogi. Jakie są tajniki jego przygotowywania? Jakie farsze zaproponowała?Obejrzyj materiał wideo:

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Składniki na tradycyjne ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (u niej szklanka zawsze wynosi 250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ kostki margaryny lub masła
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

Na stolnicę wsyp 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodaj 1/4 kostki margaryny, podlej ciepłą wodą i zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.

Co ciekawe, w tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe nie znajdziemy jajek.

Pierogi są o tyle wdzięcznym daniem, że można je przygotować na wiele sposobów. Miłośnicy słodkości mogą sięgnąć po pierogi z serem czy z owocami. Zwolennicy wytrawnych smaków zadowolą się pierogami ruskimi, z mięsem czy też z kapustą i grzybami. Osoby otwarte na nowe smaki będą zachwycone różnymi wariacjami, jak pierogi z soczewicą, bobem, warzywami, kurkami... Smacznego!

Czytaj też:
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Czytaj też:
Pierogi z serem i sosem miętowym

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl