W kuchni „Dzień Dobry TVN” blogerka kulinarna Jolanta Caputa pokazała jak przygotować idealne ciasto na pierogi. Jakie są tajniki jego przygotowywania? Jakie farsze zaproponowała?Obejrzyj materiał wideo:
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Składniki na tradycyjne ciasto pierogowe:
-
3 szklanki mąki pszennej (u niej szklanka zawsze wynosi 250 ml)
-
1 łyżeczka soli
-
¼ kostki margaryny lub masła
-
ok. 1 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Na stolnicę wsyp 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodaj 1/4 kostki margaryny, podlej ciepłą wodą i zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.
Co ciekawe, w tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe nie znajdziemy jajek.
Pierogi są o tyle wdzięcznym daniem, że można je przygotować na wiele sposobów. Miłośnicy słodkości mogą sięgnąć po pierogi z serem czy z owocami. Zwolennicy wytrawnych smaków zadowolą się pierogami ruskimi, z mięsem czy też z kapustą i grzybami. Osoby otwarte na nowe smaki będą zachwycone różnymi wariacjami, jak pierogi z soczewicą, bobem, warzywami, kurkami... Smacznego!
Czytaj też:
Pierogi z kaszą gryczaną i białym seremCzytaj też:
Pierogi z serem i sosem miętowym