Światowy Dzień Nutelli już dziś. Czy wiesz, ile ma kalorii?

Światowy Dzień Nutelli już dziś. Czy wiesz, ile ma kalorii?

Dodano: 
Nutella
Nutella Źródło: Unsplash / Chris Liverani
Jeśli chcesz poznać składniki Nutelli oraz przepis na domową wersję kremu, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Nutella to pyszny czekoladowo-kakaowy krem do smarowania, który pasuje do śniadania i deserów. Zdobyła dużą popularność zarówno w Europie, jak i Stanach Zjednoczonych (chociaż jej wersje z obu kontynentów różnią się od siebie). 5 lutego obchodzimy Światowy Dzień Nutelli – z tej okazji poznaj kilka faktów żywieniowych na jej temat.

Nutella – skład

  • Cukier – to główny składnik kremu, który wypełnia ponad połowę składu.
  • Olej palmowy – nadaje produktowi charakterystyczną kremową konsystencję i smarowność.
  • Orzechy laskowe – każdy słoik zawiera 100% czystej pasty z orzechów laskowych.
  • Kakao – ziarna kakaowe są przetwarzane na drobny proszek i mieszane z innymi składnikami, aby nadać czekoladowy smak.
  • Odtłuszczone mleko w proszku – ma znacznie dłuższy okres trwałości niż zwykłe mleko i nie trzeba go przechowywać w lodówce.
  • Lecytyna sojowa – jest emulgatorem, który zapobiega rozdzielaniu się składników, utrzymując gładką i jednolitą konsystencję pasty.
  • Wanilina – składnik smakowy występujący naturalnie w ekstrakcie z ziaren wanilii.

Jak powstała Nutella?

Podczas II wojny światowej czekolada była droga i brakowało jej w całej Europie. Włoski cukiernik Pietro Ferrero przygotował wtedy mieszankę orzechów laskowych z innymi deserowymi składnikami. Tak narodziła się wczesna wersja kremu Nutella. Ferrero pierwotnie opracował czekoladowo-orzechową przekąskę w kawałku, którą można następnie pokroić i umieścić na chlebie, tak jak robi się to z kawałkiem sera. Dopiero później Nutella przybrała konsystencję pasty. W ciągu nieco ponad 50 lat od oficjalnych początków we Włoszech Nutella stała się międzynarodową marką i jest dostępna w ponad 160 krajach.

Ile kalorii ma Nutella?

Dwie łyżki (37 gramów) Nutelli zawierają:

  • Kalorie: 200
  • Tłuszcz: 12 gramów
  • Cukier: 21 gramów
  • Białko: 2 gramy
  • Wapń: 4% RDI
  • Żelazo: 4% RDI

Przepis na domowy krem orzechowy

Składniki:

  • 2 szklanki surowych orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub orzechowego
  • 2/3 szklanki cukru kokosowego
  • 1/3 szklanki surowego proszku kakaowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie rozłóż orzechy laskowe na blasze. Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, gdy skórki staną się ciemne i popękane.
  2. Przenieś orzechy laskowe na ręcznik kuchenny. Chwyć rogi ręcznika, aby utworzyć worek i pocieraj, aż skórki odejdą od orzechów.
  3. W robocie kuchennym zmiksuj orzechy laskowe na kremowe masło ok. 5 minut. Następnie dodaj olej i miksuj przez kolejną minutę.
  4. Dodaj cukier, kakao i wanilię i miksuj, aż się połączą.
  5. Przelej krem do wybranego pojemnika i poczekaj, aż zastygnie.

Czytaj też:
Orzechy – surowe czy prażone? Które są zdrowsze?