Szukasz sprawdzonego przepisu na kluski leniwe? Wypróbuj recepturę znanego restauratora Mateusza Gesslera.
Kluski leniwe należą do jednych z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych w przygotowaniu dań. Ponieważ ich podstawą jest twaróg, zazwyczaj są podawane na słodko. W wersji wegańskiej robi się je z kaszy i mąki. Jeśli jednak nie masz nic przeciwko jedzeniu twarogu, skorzystaj z przepisu poniżej i przygotuj domowe kluski leniwe.
Przepis na kluski leniwe
Składniki:
- 700 g twarogu
- 3 łyżki masła
- 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
- 220 g mąki
- sól
- miód do polania
- odrobina cukru
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę.
- Cały czas mieszając dodajemy stopniowo twaróg.
- Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy wraz z mąką do utartego sera.
- Mieszamy masę i wykładamy na stolnicę obsypaną mąką.
- Z masy formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm i spłaszczamy go nożem.
- Następnie kroimy na ukośne kluski o szerokości ok. 2 cm.
- Gotujemy kluski w osolonej wodzie do miękkości.
-
Kluski leniwe polewamy stopionym masłem, miodem lub posypujemy cukrem.
*Kluski możesz posypać także cynamonem. Smacznego!
Czytaj też:
Jak zrobić idealne kluski śląskie? Prosty i sprawdzony przepis
Źródło: RMF Maxx