#BakedOats, bo pod takim hasztagiem można znaleźć przepis, to pomysł na śniadanie lub pożywną przekąskę. Zawiera zdrowe składniki: owies, jajko, banana czy syrop klonowy, a także kakao (lub czekoladę). Jak przygotować to danie?
Przepis na zapiekane płatki owsiane
Składniki:
- Płatki owsiane – to podstawa przepisu, ale możesz użyć otrębów owsianych, a nawet mąki owsianej. Będziesz potrzebować 1/2 szklanki.
- 1 jajko. Możesz zrobić wersję wegańską, używając łyżki siemienia lnianego lub 1/4 mleka zamiast jajka.
- Banan – dojrzały banan doda smaku, słodyczy i wilgoci. Możesz dodać też maliny.
- Syrop klonowy – łyżka syropu klonowego nada słodkości płatkom owsianym.
- Proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki – dzięki niemu pieczony owies wyrośnie.
- Sól – wystarczy szczypta, aby dopełnić smak.
- Kakao w proszku – możesz dodać łyżkę kakao w proszku lub taką samą ilość pokruszonej gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki razem w blenderze.
- Blenduj, aż masa będzie równomiernie wymieszana i lejąca się.
- Przełóż wszystko do naczynia nadającego się do pieczenia w piekarniku. Natłuść wcześniej spód i boki.
- Piecz w temperaturze 170°C ok. 20-25 minut. Będziesz wiedział, że jest gotowe, gdy brzegi pieczonego owsa oderwą się od miski.
- Możesz udekorować danie kawałkami owoców i czekolady.
Wskazówki:
Użyj blendera szybkoobrotowego, aby zmiksować składniki. Różnica między zwykłą owsianką a pieczonym owsem tkwi w fakturze. Uzyskanie konsystencji przypominającej ciasto polega na dodaniu jajka, ale także na dobrym wymieszaniu składników. Danie możesz przygotować też w kuchence mikrofalowej, podgrzewając masę przez 90 do 120 sekund. Ciasto będzie bardzo szybko rosnąć, dlatego użyj dość dużej miski.
Czytaj też:
Laski cynamonu mogą być dodatkiem do ryżu, mięs lub owsianki. Sprawdź, jak ich użyć