Ale najpierw wyjaśnijmy sobie, dlaczego owsianka jest tak dobrym wyborem na śniadanie… i nie tylko.
Przy czym warto również podkreśli, że niektórych błędów przy robieniu owsianki musimy unikać, bo traci ona swoje zdrowotne właściwości.
Zdrowotne właściwości owsianki
Płatki owsiane będące podstawą owsianki są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Pół szklanki (około 80 gramów) suchych płatków owsianych (nie górskich!) zawiera aż 13 gramów białka i 8 gramów błonnika.
Płatki owsiane zawierają również (w procentach zalecanego dziennego spożycia):
- Mangan: 191%
- Fosfor: 41%
- Magnez: 34%
- Miedź: 24%
- Żelazo: 20%
- Cynk: 20%
- Kwas foliowy: 11%
- Witamina B1 (tiamina): 39%
- Witamina B5 (kwas pantotenowy): 10%.
Naukowe źródła informują, że ziarno owsa, z którego powstają nasze płatki owsiane (z których z kolei później powstaje pyszna owsianka) zapewnia nam szereg korzyści zdrowotnych, w tym:
- pomoc w utracie wagi
- obniżenie poziomu cukru we krwi
- zmniejszenie ryzyka chorób serca.
Owies (a dokładniej płatki owsiane w odmianie koloidalnej) znany jest również z miejscowego leczenia objawów różnych chorób skóry, takich jak egzema.
Mimo tych wszystkich pozytywnych aspektów owsianki nie każdy z nas jest jej fanem. Jak zatem przyrządzić owsiankę, aby była nie tylko zdrowa, ale również smaczna?
4 wyjątkowe przepisy na owsiankę
Poniżej prezentujemy przepisy na owsiankę, których efekt sprawi przyjemność nawet tym najbardziej wybrednym smakoszom.
A jeśli owsianka się wam przejadła, polecamy płatki orkiszowe.
Owsianka z bananem, marakują, mango i wiórkami kokosa
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki mleka kokosowego1/2 szklanki wody1 łyżka masła kokosowego1 łyżeczka proszku maca1 łyżka syropu klonowego.
Połącz wszystkie składniki w rondlu z nieprzywierającą powierzchnią i gotuj do uzyskania kremowej konsystencji. Przełóż do miski i połóż na górę paskami: plasterki bananów, kawałki marakui, mango oraz wiórki kokosa.
Owsianka z imbirem i mielonym siemieniem lnianym
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych1 łyżka mielonego siemienia lnianego1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonego imbiruszczypta soli1 szklanka mleka migdałowego1 banan pokrojony w plasterki.
Połącz wszystkie składniki w rondelku i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj, aż zgęstnieje (około 3 minuty), a następnie zdejmij z kuchenki i przełóż do miski. Podawaj z owocami według uznania.
Owsianka z cynamonem, figami, masłem migdałowym i orzechami
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianychszczypta cynamonu1 łyżka masła migdałowego2 figi pokrojone w plasterkiszczypta soli1 szklanka mleka migdałowegogarść ulubionych orzechów.
Umieść składniki w rondelku i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i podawaj.
Owsianka z jajkiem, jarmużem i pieczarkami portobello
Składniki:
1/2 pieczarki portobello pokrojonej w plasterki2 szklanki posiekanego jarmużu1 łyżka sosu sojowego1 szklanka płatków owsianych2 i 1/4 szklanki wody (lub bulionu warzywnego czy drobiowego)1/2 łyżeczki soli.
Gotuj owsiankę (płatki, woda/bulion i sól) na małym ogniu do miękkości, mieszaj w międzyczasie.
Na małej patelni umieść trochę oliwy z oliwek. Podsmażaj grzyby przez 3-5 minut, aż zmiękną, a następnie dodaj jarmuż i sos sojowy. Kontynuuj gotowanie, aż wszystko zmięknie.
Podawaj owsiankę w miseczce z „sosem” z jarmużu i przepołowionym jajkiem na miękko.
OwsiankaCzytaj też:
Jedzenie przed treningiem czy po nim: co jest lepsze dla utraty wagi? Odpowiedź może cię zaskoczyć!Czytaj też:
Banany pomogą ci w utracie wagi. Wystarczy wiedzieć, jak je spożywaćCzytaj też:
Chcesz szybko schudnąć? Oto najlepszy sposób na utratę wagi – poparty badaniami!