Ale najpierw wyjaśnijmy sobie, dlaczego owsianka jest tak dobrym wyborem na śniadanie… i nie tylko.
Zdrowotne właściwości owsianki
Płatki owsiane będące podstawą owsianki są doskonałym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Pół szklanki (około 80 gramów) suchych płatków owsianych (nie górskich!) zawiera aż 13 gramów białka i 8 gramów błonnika.
Płatki owsiane zawierają również (w procentach zalecanego dziennego spożycia):
- Mangan: 191%
- Fosfor: 41%
- Magnez: 34%
- Miedź: 24%
- Żelazo: 20%
- Cynk: 20%
- Kwas foliowy: 11%
- Witamina B1 (tiamina): 39%
- Witamina B5 (kwas pantotenowy): 10%.
Naukowe źródła informują, że ziarno owsa, z którego powstają nasze płatki owsiane (z których z kolei później powstaje pyszna owsianka) zapewnia nam szereg korzyści zdrowotnych, w tym:
- pomoc w utracie wagi
- obniżenie poziomu cukru we krwi
- zmniejszenie ryzyka chorób serca.
Owies (a dokładniej płatki owsiane w odmianie koloidalnej) znany jest również z miejscowego leczenia objawów różnych chorób skóry, takich jak egzema.
Mimo tych wszystkich pozytywnych aspektów owsianki nie każdy z nas jest jej fanem. Jak zatem przyrządzić owsiankę, aby była nie tylko zdrowa, ale również smaczna?
7 wyjątkowych przepisów na owsiankę
Poniżej prezentujemy przepisy na owsiankę, których efekt sprawi przyjemność nawet tym najbardziej wybrednym smakoszom.
Owsianka z bananem, marakują, mango i wiórkami kokosa
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki mleka kokosowego1/2 szklanki wody1 łyżka masła kokosowego1 łyżeczka proszku maca1 łyżka syropu klonowego.
Połącz wszystkie składniki w rondlu z nieprzywierającą powierzchnią i gotuj do uzyskania kremowej konsystencji. Przełóż do miski i połóż na górę paskami: plasterki bananów, kawałki marakui, mango oraz wiórki kokosa.
Owsianka z imbirem i mielonym siemieniem lnianym
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych1 łyżka mielonego siemienia lnianego1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonego imbiruszczypta soli1 szklanka mleka migdałowego1 banan pokrojony w plasterki.
Połącz wszystkie składniki w rondelku i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj, aż zgęstnieje (około 3 minuty), a następnie zdejmij z kuchenki i przełóż do miski. Podawaj z owocami według uznania.
Owsianka z cynamonem, figami, masłem migdałowym i orzechami
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianychszczypta cynamonu1 łyżka masła migdałowego2 figi pokrojone w plasterkiszczypta soli1 szklanka mleka migdałowegogarść ulubionych orzechów.
Umieść składniki w rondelku i gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i podawaj.
Owsianka z jajkiem, jarmużem i pieczarkami portobello
Składniki:
1/2 pieczarki portobello pokrojonej w plasterki2 szklanki posiekanego jarmużu1 łyżka sosu sojowego1 szklanka płatków owsianych2 i 1/4 szklanki wody (lub bulionu warzywnego czy drobiowego)1/2 łyżeczki soli.
Gotuj owsiankę (płatki, woda/bulion i sól) na małym ogniu do miękkości, mieszaj w międzyczasie.
Na małej patelni umieść trochę oliwy z oliwek. Podsmażaj grzyby przez 3-5 minut, aż zmiękną, a następnie dodaj jarmuż i sos sojowy. Kontynuuj gotowanie, aż wszystko zmięknie.
Podawaj owsiankę w miseczce z „sosem” z jarmużu i przepołowionym jajkiem na miękko.Czytaj też:
Jedzenie przed treningiem czy po nim: co jest lepsze dla utraty wagi? Odpowiedź może cię zaskoczyć!Czytaj też:
Banany pomogą ci w utracie wagi. Wystarczy wiedzieć, jak je spożywaćCzytaj też:
Chcesz szybko schudnąć? Oto najlepszy sposób na utratę wagi – poparty badaniami!
Komentarze